Σταθερά στον δρόμο του διαλόγου, της συμμετοχής και της διαβούλευσης: Τηλεδιαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς για δυο μεγάλα έργα στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Σταθερά στον δρόμο του διαλόγου, της συμμετοχής και της διαβούλευσης: Τηλεδιαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς για δυο μεγάλα έργα στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

17 Μαΐου 2022

Σταθερά στον δρόμο του διαλόγου, της συμμετοχής και της διαβούλευσης: Τηλεδιαβούλευση με την κοινωνία και τους φορείς για δυο μεγάλα έργα στον δήμο Νεάπολης-Συκεών

Την Τρίτη 24 και την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 οι πολίτες παίρνουν το λόγο για τη «Νέα Πόλη» και το Δημοτικό Άλσος Συκεών

♦ Ανοιχτή πρόσκληση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη για ενεργό συμμετοχή στη «βαθιά δημοκρατική διαδικασία για το μέλλον του τόπου μας» ♦ Τέσσερις επιλογές συμμετοχής και παρακολούθησης

Με τον λόγο να δίνεται αυτή τη φορά στην κοινωνία και στους τοπικούς φορείς και συλλόγους, καθώς και με τη συμμετοχή και ουσιαστική συνδρομή καταξιωμένων στελεχών της ακαδημαϊκής κοινότητας, με στόχο να καταθέσουν τις απόψεις και τις ιδέες τους, κλιμακώνεται η διαβούλευση για δυο μεγάλα και εμβληματικά έργα-σχέδια στον δήμο Νεάπολης-Συκεών.


Πρόκειται για το πρόγραμμα «Νέα Πόλη» που αφορά την ανάπλαση και αναζωογόνηση μιας μεγάλης έκτασης που αγκαλιάζει τις Δ.Ε. Νεάπολης και Συκεών, όπως και το πρόγραμμα ανάπλασης του Δημοτικού Άλσους Συκεών (Δενδροφυτεία), των οποίων τα αρχικά σχέδια μελετών παρουσιάστηκαν στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης.


Η εξέλιξη αυτή έρχεται να δώσει συνέχεια στην πρωτοβουλία της διοίκησης του δήμου που βαδίζει σταθερά στις λεωφόρους του διαλόγου με την κοινωνία, ακολουθώντας με επιμονή στις αρχές της διαφάνειας και της διαβούλευσης. Να σημειωθεί ότι πρώτος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών καθιέρωσε τη διαδικτυακή διαβούλευση στα θέματα του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού τα προηγούμενα χρόνια, και μάλιστα με τεράστια επιτυχία αφού συμμετείχαν στις διαδικασίες χιλιάδες πολίτες. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, «με πρόκριμα την επιτυχία των προηγούμενων χρόνων, ο δήμος μας συνεχίζει πρωτοπόρος ‘‘ανοίγοντας’’ τη τηλεδιαβούλευση και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία με στόχο να ενεργοποιήσουμε τη νέα γενιά και την κοινωνία ώστε όλοι οι πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και ουσιαστικά, με ιδέες, προτάσεις και παρατηρήσεις για τη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων που θα αφορούν την ποιότητα ζωής στα επόμενα χρόνια».


Συγκεκριμένα, οι διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 24 Μαΐου και την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, μέσω τηλεδιάσκεψης, ξεκινώντας με το πρόγραμμα ανάπλασης του Δημοτικού Άλσους Συκεών (Δενδροφυτεία) και ακολούθως με το πρόγραμμα «Νέα Πόλη», που αφορά την ανάπλαση και αναζωογόνηση μιας μεγάλης έκτασης που αγκαλιάζει τις Δ.Ε. Νεάπολης και Συκεών.


«Στόχος μας είναι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια πόλη με υψηλές προδιαγραφές για μια διαρκώς βελτιούμενη ποιότητα ζωής των κατοίκων σε πολύ πυκνοδομημένες περιοχές. Και στη διαμόρφωση και στον σχεδιασμό του μέλλοντος μπορούν οι συμπολίτες μας να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο με ιδέες και προτάσεις», επισημαίνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στη «βαθιά δημοκρατική και συμμετοχική διαδικασία».


Συμμετοχή και παρακολούθηση


Οι πολίτες και οι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων μπορούν να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετέχουν ζωντανά στις τηλεδιαβουλεύσεις του δήμου από όπου κι αν βρίσκονται, μέσω του υπολογιστή, του τάμπλετ ή του έξυπνου κινητού τους τηλεφώνου (smartphone). Η παρακολούθηση, δε, και η συμμετοχή είναι εφικτή μέσα από τους παρακάτω συνδέσμους (links):


● Google Meet για ενεργή συμμετοχή με video και ήχο

● Σελίδα του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Facebook (live streaming video)

● Κανάλι YouTube του δήμου Νεάπολης-Συκεών (live streaming video)

● Ιστοσελίδα www.e-diavoulefsi.gr (live streaming video και περισσότερες πληροφορίες)


Η πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με την υποστήριξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Novoville, που θα μετατρέψει την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου σε στούντιο, έχει ως στόχο να ενισχύσει το δημόσιο διάλογο και να διευκολύνει σημαντικά τον ενεργό ρόλο των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τις δύο μεγάλες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα του δήμου, δίνοντας «διαδικτυακό βήμα» στους συμπολίτες μας για να καταθέσουν τις ιδέες, τις προτάσεις αλλά και την κριτική τους.


Αναλυτικά, το πρόγραμμα των διαβουλεύσεων έχει ως εξής:


• Τρίτη 24 Μαΐου 2022 – 6 μ.μ.:Τηλεδιαβούλευση για την Ανάπλαση του Δημοτικού Άλσους Συκεών

(Google Meet: https://meet.google.com/cpa-yqed-nhj)

• Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 – 6 μ.μ.: Τηλεδιαβούλευση για το Έργο «Νέα Πόλη»

(Google Meet: https://meet.google.com/khp-kjzj-pmt)


Τα έργα και οι προτάσεις


Με το προωθούμενο έργο «Νέα Πόλη» επιδιώκεται η αστική αναζωογόνηση, η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση όμορων περιοχών των Δ.Ε. Νεάπολης και Συκεών, συνολικής έκτασης 460 στρ., συμπεριλαμβανομένων του άξονα της οδού Ελ. Βενιζέλου και της λεωφόρου Ανδρέα Παπανδρέου σε μήκος 1,8 χλμ.


Συγκεκριμένα οι υπό μελέτη περιοχές στη Νεάπολη περικλείονται από τις οδούς Αμασείας, Π. Τσαλδάρη, Ίμβρου, Ελ. Βενιζέλου, Ο. Πάλμε, Ρ. Φεραίου, Ελλησπόντου, λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου, Θειρών, Γρ. Λαμπράκη, Γερμ. Καραβαγγέλη, Μητροπόλεως και για τη Δ.Ε. των Συκεών από τις οδούς Κομνηνών, Τριπόλεως, Σουρμενών, Ρ. Φεραίου, Ναυπάκτου, λεωφ. Ανδρέα Παπανδρέου, Θερμοπυλών, Τυρνάβου και Κρήτης.


Το έργο προτείνεται να περιλαμβάνει παρεμβάσεις βελτίωσης του αστικού περιβάλλοντος μέσα από την ενίσχυση του πρασίνου και τη διαμόρφωση υπαίθριων δημόσιων χώρων, τη δημιουργία οδών ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρομήσεις, τη διεύρυνση, συμπλήρωση και αποκατάσταση των πεζοδρομίων επιτυγχάνοντας συνθήκες άνετης και ασφαλούς κίνησης των πεζών, με πρόβλεψη για την ανεμπόδιστη, άνετη και ασφαλή κίνηση ΑμεΑ, ενώ κρίσιμο στοιχείο για τη βελτίωση του σχεδίου αναμένεται να αποτελέσουν οι ιδέες, οι προτάσεις και οι συμπληρώσεις των πολιτών.


Για το Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δενδροφυτεία), συνολικής έκτασης 72 τρ., προτείνεται να περιλαμβάνει ήπιες παρεμβάσεις για τη μετατροπή του σε ένα αναβαθμισμένο πάρκο πολιτισμού, αθλητισμού, αναψυχής, ψυχαγωγίας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την ευρύτερη περιοχή ολόκληρης της πόλης.


Πρόκειται για ένα από τα πολύτιμα στολίδια του δήμου, ανεκτίμητο πνεύμονα πρασίνου και καθημερινό πόλο έλξης για εκατοντάδες μικρούς και μεγάλους πολίτες. Μεταξύ άλλων, στην υπό διαβούλευση μελέτη προτείνεται η κατασκευή θεματικών και βοτανικών κήπων -κήπων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης- οργάνωση ετήσιου φεστιβάλ κηποτεχνίας, η δημιουργία τόπου περιπέτειας (φυσικός τόπος εκπαίδευσης και παιχνιδιού- natural educational playscape), έντονη παρουσία του υγρού στοιχείου, η δημιουργία μικροτοποθεσιών άθλησης- εκγύμνανσης ενηλίκων με όργανα γυμναστικής, η δημιουργία μικροτοποθεσιών στάσης και καθιστικών για ξεκούραση, παιχνίδι, αναψυχή, πικ-νικ, παρατήρηση, καθώς και η εγκατάσταση εφήμερων οικολογικών λυόμενων κατασκευών για στέγαση εκθέσεων ή και φεστιβάλ όπως υπαίθριο μουσείο φυσικής ιστορίας, εκθέσεις τοπικής τέχνης, βιβλίου, κ.τ.λ..