Αμέριστη συμπαράσταση στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Αμέριστη συμπαράσταση στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

19 Μαΐου 2022

Αμέριστη συμπαράσταση στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του δήμου Νεάπολης-Συκεών και του εθελοντικού κοινωνικού Οργανισμού

♦ Κώστας Γιαννόπουλος: Οι δήμοι είναι η ελπίδα μας – Με μια πάγια χρηματοδότηση της ΚΕΔΕ ή των ΟΤΑ μπορεί να κρατηθεί ζωντανό το Χαμόγελο ♦ Σίμος Δανιηλίδης: Νέοι ορίζοντες συνεργασίας στους τομείς που έχει ανάγκη η κοινωνία

Την πεποίθηση ότι η ΚΕΔΕ και οι δήμοι μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο έτσι ώστε το «Χαμόγελο του Παιδιού» να αντιμετωπίσει με άλλους όρους το μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητας, θεσπίζοντας μια πάγια χρηματοδότηση του εθελοντικού Οργανισμού, εξέφρασε ο πρόεδρός του Κώστας Γιαννόπουλος, κατά την υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας με τον δήμο Νεάπολης-Συκεών.


Η υπογραφή του Συμφώνου έγινε χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Κατάστημα Νεάπολης, με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στο «Χαμόγελο του Παιδιού», δεσμευόμενος για την υποστήριξή του με δράσεις και υπηρεσίες προς τα παιδιά που φιλοξενεί και πέραν των προβλεπόμενων από το Σύμφωνο Συνεργασίας. Παρόντες στη συνάντηση ο γεν. γραμματέας του Οργανισμού Χρήστος Καμμιλάτος και η Συντονίστρια Βορείου Ελλάδος Ιωάννα Μακρή, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου, η αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη και η πρόεδρος της Δ.Κ. Νεάπολης Χριστίνα Τερζή.


«Και η ζωή συνεχίζεται! Σήμερα είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι και ευχαριστημένοι γιατί είμαστε στον δήμο που κάνει τις περισσότερες κοινωνικές ενέργειες και έχει μία κοινωνική πολιτική μοναδική. Ο κ. Δανιηλίδης είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Έτσι, λοιπόν, είναι μεγάλη μας η χαρά γιατί σήμερα υπογράψαμε μαζί το Σύμφωνο Συνεργασίας για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να υπηρετήσουμε τους πολίτες που μας έχουν ανάγκη και αυτά που κάνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών να τα πολλαπλασιάσουμε με αυτά που κάνει το Χαμόγελο, έτσι ώστε να εκπληρώσουμε την επιθυμία του γιου μου, που πριν από 27 χρόνια έγραψε στο ημερολόγιό του ότι ‘‘αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε’’. Έτσι, λοιπόν, σήμερα, κόντρα από τη μιζέρια και τη καταστροφολογία, που δυστυχώς συντηρούν κάποια προβλήματα, παίρνουμε μια ανάσα και μας δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσουμε με δημιουργία και δουλειά. Και αυτή είναι η απάντησή μας σε όλα αυτά που γίνονται», δήλωσε ο Κώστας Γιαννόπουλος μετά την υπογραφή του Συμφώνου.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου» εξέφρασε την πεποίθηση ότι εφόσον νομικά παρέχεται η δυνατότητα στην ΚΕΔΕ και στους δήμους, θα ήταν πολύ ουσιαστική και κρίσιμη η θέσπιση μιας πάγιας χρηματοδότησης «για να κρατηθεί ζωντανό το Χαμόγελο», όπως είπε. «Το ‘‘Χαμόγελο του Παιδιού’’ βασίζεται κυρίως στις εθελοντικές ενισχύσεις προσώπων και φορέων για να αντιμετωπίζει το πρόβλημα βιωσιμότητας που υπάρχει πάντα. Με όλα αυτά που κάνουμε για τους δήμους, προσφέροντας έργο χωρίς να περιμένουμε ανταπόδοση, γιατί η προσφορά μας δεν είναι ανταποδοτικό έργο, θα είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια πάγια χρηματοδότηση. Η ΚΕΔΕ, απευθείας ως φορέας, ή αν πείσει τους δήμους για ένα ποσό μικρό για αυτούς αλλά πολύ μεγάλο για μας, φανταστείτε τί δυνατότητες θα μας εξασφαλίσει. Λίγα από πολλούς θα είναι πολλά για μας. Η ΚΕΔΕ γνωρίζει καλύτερα. Πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος για να ενισχυθεί η αλληλλένδεση και να μας κρατούν ζωντανούς σε κάποια προγράμματα που έτσι κι αλλιώς κάνουμε για τους δήμους», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας εμφατικά ότι «οι δήμοι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η ελπίδα μας».


«Νέοι ορίζοντες συνεργασίας…»


«Το Σύμφωνο Συνεργασίας ανοίγει λεωφόρους και ορίζοντες θεσμικής συνεργασίας και λειτουργίας στους τομείς που έχει ανάγκη η κοινωνία. Σε εκατοντάδες περιπτώσεις και στον δήμο μας, αλλά και σε όλη τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζονται καθημερινά προβλήματα, ζητήματα και γεγονότα, τα οποία χρήζουν άμεσης φροντίδας», ανέφερε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, επισημαίνοντας ότι «το κράτος, η κοινωνία, η Πολιτεία, οι φορείς και οι θεσμοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν γιατί δεν έχουν την ανάλογη υποδομή και στελέχωση».


Όπως τόνισε, «αυτό το τεράστιο κενό που υπάρχει καλύπτεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από ‘‘Το Χαμόγελο του Παιδιού’’ και εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αγωνιστούμε από κοινού αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας θεσμός τον άλλον, έτσι ώστε κανένα παιδί της ευρύτερης περιοχής του δήμου μας, από τη στιγμή που παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα, να μην αφήνεται στην τύχη του».


Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης έκανε ένα βήμα παραπάνω θέτοντας στη διάθεση του Οργανισμού τα Δημοτικά Ιατρεία και τα στελέχη του, όπως επίσης και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου. Δεσμεύθηκε επίσης για ελεύθερη πρόσβαση-είσοδο των παιδιών και των συνοδών τους στις εκδηλώσεις του δήμου (θερινοί κινηματογράφοι, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, κ.ά.), όπως επίσης και συνδιοργάνωση εκδηλώσεων για την ενίσχυση του Οργανισμού.


Το Σύμφωνο Συνεργασίας


Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των δύο πλευρών, όπως ορίζονται στο Σύμφωνο Συνεργασίας, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση του δήμου Νεάπολης-Συκεών το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του, καθώς και τις υλικοτεχνικές υποδομές του. Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός θέτει στη διάθεσή του δήμου, μεταξύ άλλων:


• Την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056

• Την Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000

• Την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111

• Την Εθνική Γραμμή για τους αγνοούμενους ενήλικες 1017

• Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για νεογνά και παιδιά (Ασθενοφόρα), υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ

• Τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη

• Τις εξειδικευμένες υπηρεσίες του Οργανισμού στον τομέα της Εξαφάνισης ανηλίκων (116000 και AMBER ALERT HELLAS) και στον τομέα εξαφάνισης ενηλίκων που διατρέχουν κίνδυνο (1017 και Missing Alert Hellas), καθώς και την Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής»

• Τις Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής για Παιδιά και τα υπερσύγχρονα Κινητά Πολυϊατρεία «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» και «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»

• Τον «Οδυσσέα», το 1ο Κινητό Εργαστήρι Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας, με δυνατότητα αξιοποίησής του και ως όχημα Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων

• Τα εξειδικευμένα οχήματα άμεσης επέμβασης και τα διασωστικά οχήματα του Οργανισμού

• Την Υπηρεσία Επιτόπιας Παρέμβασης, η οποία απευθύνεται σε παιδιά που διατρέχουν άμεσο κίνδυνο, με σκοπό την προστασία τους και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές.

• Την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (συμπεριλαμβανομένων παιδιών, γυναικών αλλά και ανδρών) σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.

• Την παροχή κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους.


Από την πλευρά του ο δήμος Νεάπολης-Συκεών αναλαμβάνει:


• Την προβολή της Εθνικής Γραμμής για τα Παιδιά SOS 1056, της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις εξαφανίσεις 116000, της Ευρωπαϊκής Γραμμής Υποστήριξης παιδιών και εφήβων 116111 και της Εθνικής Γραμμής για τους αγνοούμενους ενήλικες 1017 στα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης που διαχειρίζεται.

• Την ενημέρωση όλων των αρμόδιων Διευθύνσεών του για τις δράσεις και τις υπηρεσίες που παρέχει ο Οργανισμός στους τομείς της Βίας, της Υγείας, της Εξαφάνισης και της Φτώχειας, όπως περιγράφονται παραπάνω, με σκοπό τη συνεργασία και αξιοποίησή τους προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους που διαμένουν στον δήμο.

• Την προβολή των μηνυμάτων Amber και Missing Alert Hellas στο οδικό δίκτυο και σε άλλα μέσα ψηφιακής ενημέρωσης που διαχειρίζεται.

• Την ενεργή συμμετοχή των Υπηρεσιών του δήμου στα προγράμματα Amber και Missing Alert Hellas.

Φωτογραφίες