«Η Παιδεία και ο Πολιτισμός θα διώξουν τον Φασισμό…»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«Η Παιδεία και ο Πολιτισμός θα διώξουν τον Φασισμό…»

19 Μαΐου 2022

«Η Παιδεία και ο Πολιτισμός θα διώξουν τον Φασισμό…»

Εκδήλωση βράβευσης μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Συμμετείχαν στο διαγωνισμό «Το νέο πρόσωπο του φασισμού – Έξω ο φασισμός από τα σχολεία μας»

«Αναζητώντας ασφάλεια.

Χορεύοντας ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο.

Ψάχνοντας ανθρωπιά.

……….

Ήθελα μόνο να νιώθω ασφαλής…».


«Έξω ο Φασισμός από τα σχολεία μας» ήταν το κεντρικό μήνυμα της χθεσινής εκδήλωσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τη βράβευση των μαθητριών και μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων του δήμου που συμμετείχαν στον διαγωνισμό με θέμα «Το νέο πρόσωπο του φασισμού – Έξω ο φασισμός από τα σχολεία μας», που διοργάνωσε ο δήμος, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.


Πρόκειται για μία από τις δράσεις και τα μέτρα κατά του Φασισμού και Ναζισμού που έχει αποφασίσει να πάρει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, μετά την έκδοση ομόφωνου καταδικαστικού ψηφίσματος για την εγκληματική δράση φασιστικών και ναζιστικών ομάδων σε σχολεία της Θεσσαλονίκης.


Μέσα από τη συγκεκριμένη δράση, οι μαθήτριες και οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε τρεις κατηγορίες, το Κείμενο Ελεύθερης Έκφρασης, την Ποίηση και την Ζωγραφική. Στον Διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 50 μαθήτριες και μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο Συκεών, το 3ο Γυμνάσιο Συκεών, τα 1ο-3ο Γυμνάσια Νεάπολης, το Πειραματικό Γενικό Λύκειο ΠΑΜΑΚ, μεταξύ των οποίων και εννέα μαθητές-πρόσφυγες που διαμένουν στη ΔΟΜΗ «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ» ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ (1ο-3ο Γυμνάσια Νεάπολης).


Η Επιτροπή που αξιολόγησε τα έργα των μαθητών αποτελούνταν από τον κ. Νικηφόρου Τόλη, ποιητή και συγγραφέα, τον κ. Τάκη Ανδρέα, Επίκουρο καθηγητή Φιλοσοφίας και Μεθοδολογίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ., και τον κ. Ιωάννη Κουκίδη, Θεολόγο και Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Νεάπολης.


Στους μαθητές που βραβεύτηκαν, εκτός από τα αναμνηστικά διπλώματα και τα βιβλία του Ναζίμ Χικμέτ που προσέφερε ο δήμος, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προσέφερε αυτόματες φωτογραφικές μηχανές, φιλμ, μεταλλικά θερμός, εκ μέρους της οποίας στην εκδήλωση παραβρέθηκε η επικεφαλής του Γραφείου της ΥΑΠ στη Θεσσαλονίκη Ερασμία Ρουμανά. Επίσης παρούσα και η ειδική συνεργάτιδα του Οργανισμούς Δώρα Κοκοζίδου.


ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ


► Στην κατηγορία ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ:

1. Παντελής Χρυσανθόπουλος ( 3ο Γυμνάσιο Συκεών)

2. Suleiman Allabdallah Alalwan (1ο Γυμνάσιο Νεάπολης)

3. Λάμπρος Σακαγιάννης (3ο Γυμνάσιο Συκεών)

και ΒΡΑΒΕΙΟ στη μαθήτρια Ζωή Σεβαστίδου (Πειραματικό ΓΕΛ ΠΑ.μακ.)


► Στην κατηγορία ΠΟΙΗΣΗ

1. Βασίλης Καραμπάς (2ο Γυμνάσιο Συκεών)

2. Ειρήνη Μακρυκώστα (3ο Γυμνάσιο Συκεών)

3. Σωτήρης Σίσκος (3ο Γυμνάσιο Συκεών)


► Στην κατηγορία ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

1. Jad Hillal Hamoud (3ο Γυμνάσιο Νεάπολης)

2. Βασίλης Λίπης (3ο Γυμνάσιο Νεάπολης)

3. Άσια Μαρία Πετροσιάν (1ο Γυμνάσιο Νεάπολης)

«Μήνυμα ελπίδας και ζωής…»


Αφού ευχαρίστησε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς, τα μέλη της Επιτροπής, αλλά και τα στελέχη του δήμου, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης έκανε λόγο για «μία πρωτοβουλία που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο», για μία εκδήλωση, «με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου εκπέμπει μήνυμα ελπίδας, ζωής, ανθρωπιάς δημοκρατίας, ισότητας». Όπως σημείωσε, «η περιοχή μας, ως δήμος Νεάπολης-Συκεών, ιστορικά έστελνε, στέλνει και θα συνεχίσει να στέλνει πάντα μήνυμα ενάντια στον φασισμό, στον ναζισμό και στις εγκληματικές οργανώσεις, γιατί ο φασισμός, ο ρατσισμός, ο ναζισμός δεν είναι ιδεολογία. Είναι σύνολο εγκληματικών συμπεριφορών που οδηγούν στην φυσική εξόντωση συνανθρώπων μας».


«Μπορεί η ηγεσία των οργανώσεων αυτών στη χώρα μας να είναι στη φυλακή, αλλά τα παρακλάδια υπάρχουν και λειτουργούν και αν δεν προσέξουμε μπορεί και πάλι να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο. Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά φασισμού και ναζισμού από οργανωμένες φασιστικές ομάδες σε σχολεία όμορων δήμων, από τα πρώτα πράματα που αποφασίσαμε ως διοίκηση και ως ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου ήταν να εισάγουμε θέματα Πολιτισμού και Παιδείας ενάντια στον Φασισμό. Ξεκινήσαμε με σχετικά αφιερώματα στους θερινούς μας κινηματογράφους και είμαστε έτοιμοι για αντίστοιχες κινηματογραφικές προβολές στους χειμερινούς δημοτικούς μας κινηματογράφους για τα σχολεία μας. Γιατί η αντιμετώπιση του φασισμού δεν γίνεται με τα ίδια μέσα που χρησιμοποιεί αυτός. Η αντιμετώπιση γίνεται μέσω της Παιδείας, του Πολιτισμού, της μόρφωσης, της κοινωνικής καλλιέργειας, της Δημοκρατίας».


Καλωσορίζοντας στην εκδήλωση, ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Μιχάλης Βουλγαρίδης, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, σημείωσε ότι «σπουδαίος και επιθυμητός τόπος δράσης των φασιστικών οργανώσεων είναι η νεολαία και δη τα σχολεία, και ακόμα πιο πολύ τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. «Η λύση δεν είναι η ανοιχτή σύγκρουση και η επίδειξη δύναμης, αλλά έχει να κάνει με την ανάπτυξη μιας ισχυρής πολιτικής επιχειρηματολογίας πολύ καλά τεκμηριωμένης. Γι’ αυτό το σχολείο πρέπει να αλλάξει ριζικά. Θα πρέπει να τονώσει την καλλιτεχνική δημιουργία, τη συνεργατικότητα και τη συλλογικότητα. Να αναπτύξει την πρωτοβουλία. Η αλλαγή πρέπει να ξεκινήσει από μας τους ενήλικες, τους γονείς και τους δασκάλους. Όμως θα πρέπει να εργασθεί και ο καθένας από μας, για να βοηθήσουμε όσους παρεκκλίνουν, να καταλάβουν την επικινδυνότητα του φαινομένου και να αντιδράσουν αλλά και να μην γοητευτούν από τις σειρήνες του φασισμού», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.


«Υπάρχει ελπίδα…»


Μήνυμα αποδοχής, αρμονικής συνύπαρξης και αλληλεγγύης με τους πρόσφυγες μετέφερε η επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Θεσσαλονίκη Ερασμία Ρουμανά, χαιρετίζοντας την εκδήλωση. «Η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες είμαστε εδώ και στηρίζουμε τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες, και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών κάνει πολύ σημαντική δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντοτε θα στηρίζουμε τις δράσεις που έχουν ως στόχο την ένταξη των προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες και είναι πολύ σημαντικό να τους δεχόμαστε και να αποτρέπουμε τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Ρουμανά.


«Υπάρχει ελπίδα» τόνισε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Νεάπολης Ιωάννης Κουκίδης, συγχαίροντας όλα τα παιδιά «που έδωσαν τον εαυτό τους, το στίγμα τους, τον προβληματισμό τους για το φαινόμενο του φασισμού που υποβόσκει στην κοινωνία, καλύπτεται πολλές φορές στα σχολεία και τροφοδοτείται πολλές φορές από την ίδια την οικογένεια». Παράλληλα, αναφερόμενος στους πρόσφυγες μαθητές που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον διαγωνισμό, τόνισε την χαρά και την περηφάνεια για τον δήμο τους εκπαιδευτικούς και το ίδιο το σχολείο στο οποίο υπηρετεί, ένα σχολείο συμπερίληψης, όπως το χαρακτήρισε, όπου νιώθουμε την αγάπη όλων των μαθητών χωρίς διακρίσεις.


«Ο Πολιτισμός διώχνει τον Φασισμό» υπογράμμισε ο ποιητής και συγγραφέας Τόλης Νικηφόρου , σημειώνοντας ότι η καλλιέργεια του ανθρώπου σε όλους τους τομείς, του προσφέρει ευρύτητα, ώστε να αποφεύγει απόλυτες αντιλήψεις εις βάρος των άλλων. Ο κ. Νικηφόρου απήγγειλε ένα ποίημα που έγραψε πριν 42 χρόνια με τίτλο «Γυναίκα» που αναφέρεται στον φασισμό εις βάρος των γυναικών, μία ιστορική μορφή φασισμού που στην Ευρώπη και τις πολιτισμένες χώρες μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση και τείνει να εξαλειφθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι έντονος σε άλλα μέρη του κόσμου και θρησκευτικές ομάδες. Ο ίδιος εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια και τη χαρά του που ο δήμος έχει την πρόθεση και τη διάθεση να συνεχίσει και να διευρύνει λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ προέτρεψε του μαθητές να εργαστούν σκληρά για να αναπτύξουν τα ταλέντα τους.


Για μία «πρωτοποριακή δράση που αψηφά τις δύσκολες περιστάσεις, σε δύσκολους καιρούς, που μας κάνουν όλους να ανησυχούμε και να νιώθουμε ότι μπροστά μας είναι κάτι άγνωστο και σκοτεινό» και για μία «πρωτοβουλία που υψώνει ένα ανάστημα και πρέπει να συνεχίσει πάση θυσία, γιατί πέρα από το θάρρος της, ακουμπάει το θέμα εκεί ακριβώς που βρίσκεται, μέσα στις τάξεις, μέσα στα σχολεία, στις δύσκολες σχέσεις των διαφορετικών καταγωγών, παιδιών που βρίσκονται σε ανέχεια ή σε μοναξιά» έκανε λόγο ο κ. Τάκης Ανδρέας, Επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας και Μεθοδολογίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ.. «Η αγωνία μαζί με την ανέχεια είναι εκείνες οι περιστάσεις που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανάδυση του φασισμού, μια κατάρα του 20υ αιώνα που φοβάμαι ότι θα συρθεί και ως κατάρα του 21υ αιώνα». Παράλληλα, εξέφρασε τη «μεγάλη χαρά, τιμή, περηφάνια και συγκίνηση που συμμετείχε», «συγκίνηση για τα παιδιά που συμμετείχαν, με προσφυγική μεταναστευτική καταγωγή και τραυματική εμπειρία ξεριζωμού», ενώ έκανε λόγω για μία εξαιρετικά δύσκολη επιλογή, «μπράβο στο δήμο, στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς».


Μήνυμα κατά της μισαλλοδοξίας μετέφερε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης «Άλμα στο Μέλλον» Λάζαρος Ωραιόπουλος αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να αγαπάμε και να υποστηρίζουμε τα δικά μας πιστεύω και ιδανικά χωρίς να μισούμε τη διαφορετικότητα, τη διαφορετική πατρίδα, θρησκεία, ομάδα και γενικά να σεβόμαστε τον συνάνθρωπο μας και να μην επικροτούμε καμία μορφή βίας. Πρέπει να αντιδράμε άμεσα σε τέτοιες συμπεριφορές γιατί η μη αντίδραση είναι συνενοχή».


Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χαράλαμπος Βέλλης κατά τον χαιρετισμό του επισήμανε: «Ο φασισμός είναι γέννημα θρέμμα του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος και η πιο βάρβαρη μορφή καταδυνάστευσης των λαών. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία γίνεται για τα συμφέροντα και τον ανταγωνισμό τεράστιων πολυεθνικών ομίλων, ΗΠΑ-ΕΕ από τη μια μεριά και Ρωσίας-Κίνας από την άλλη. Οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να επιλέξουν με ποιο στρατόπεδο ιμπεριαλιστών θα στοιχηθούν, αντίθετα έχουν πολλά να κερδίσουν αν αποτινάξουν από πάνω τους, τους εκμεταλλευτές τους. Είμαστε βέβαιοι πως η νέα γενιά θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για έναν καλύτερο κόσμο που δεν θα υπάρχει φασισμός, δεν θα υπάρχουν ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».


«Ζούμε σε άγρια εποχή. Δυναμώνει η ρητορική μίσους. Στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο, παντού κυριαρχεί ένας λόγος που προωθεί τις θεωρίες συνομωσίας, την απαξίωση της γνώσης, τις ανιστόρητες αφηγήσεις, εξυμνεί το life style. Αυτά είναι φασισμός; Όχι, αλλά είναι η πρώτη ύλη του φασισμού. Τα λάβαρα, οι οργανώσεις, οι σβάστικες είναι η κορυφή του παγόβουνου. Ο φασισμός είναι πριν απ’ αυτά, το καλλιεργημένο μίσος. Ιστορικά, ο στόχος μόνο αλλάζει. Οι Εβραίοι, οι ξένοι, οι οπαδοί της άλλης ομάδας, οι Βόρειοι γείτονες, οι διαφορετικοί», ανέφερε μεταξύ άλλων η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης Αδαμαντία Κεραμειδά («Η πόλη Αλλιώς»).


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απένειμαν τιμητικές διακρίσεις στους μαθητές η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιωάννα Αλεξιάδου, η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αλεξάνδρα Τερζίδου, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τριαντάφυλλος Κουσαγιαννίδης, η αντιπρόεδρος του ΔΚΚΠΑ Σοφία Ανδριανίδου, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Ζιγκερίδης, η πρόεδρος της Δ.Κ. Νεάπολης Χριστίνα Τερζή και της Δ.Κ. Συκεών Ειρήνη Αυγερινού, και οι τοπικοί σύμβουλοι Πηνελόπη Δαμιανίδου, Ιωάννα Ζαφειρίου, Ιωάννα Ίτσιου και Βασίλης Πολυτσίνος, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά μουσικοί του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

-Γραφείο Αθλητισμού: 2313.329560

-Δημοτικό Κολυμβητήριο Συκεών: 2310.200327

Φωτογραφίες