«Ενισχύστε τώρα τα Τμήματα με αστυνομικούς…»

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

«Ενισχύστε τώρα τα Τμήματα με αστυνομικούς…»

27 Μαΐου 2022

«Ενισχύστε τώρα τα Τμήματα με αστυνομικούς…»

Με 50% μειωμένη δύναμη λειτουργούν το Α.Τ. και Τ.Α. Νεάπολης-Συκεών!

Κραυγή αγωνίας από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη για την ελλιπέστατη αστυνόμευση και την έξαρση της εγκληματικότητας

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων για τη τραγική υποστελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των Τμημάτων Ασφάλειας, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:


«Πριν λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη, 24 Μαΐου 2022, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία για τη στελέχωση των Α.Τ. και Τ.Α. στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα οποία καταγράφουν μια τραγική εικόνα. Αυτή βεβαίως ήταν ευρέως γνωστή και η οποία αποτυπωνόταν -και αποτυπώνεται- καθημερινά από τη δραματική έξαρση της εγκληματικότητας που παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στα όρια του δήμου μας. Αυτή την εικόνα καταγγέλλουμε εμφατικά ως δήμος Νεάπολης-Συκεών εδώ και χρόνια, ζητώντας την άμεση ενίσχυση του Α.Τ. και Τ.Α. του δήμου μας με επιπλέον αστυνομικούς, καθώς η υποστελέχωσή τους αποτελεί τον κορυφαίο παράγοντα της ελλιπέστατης έως ανύπαρκτης αστυνόμευσης στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα καθημερινά να κινδυνεύουν οι ζωές των πολιτών και οι περιουσίες τους.


»Το είδαμε και χθες με τη ληστεία που σημειώθηκε μέρα μεσημέρι σε κατάστημα Take Away στη Νεάπολη, επί της οδού Λαγκαδά, όταν άγνωστος εισέβαλε στο κατάστημα και άρπαξε από το ταμείο ένα ποσό χρημάτων, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν άλλα τραγικά αποτελέσματα. Το βλέπουμε σχεδόν καθημερινά σε πλείστες άλλες περιπτώσεις που εγκληματικά στοιχεία εισβάλλουν σε κατοικίες ή καταστήματα και με την απειλή όπλων ‘‘εκτελούν’’ την εγκληματική τους αποστολή.


»Η εγκληματικότητα στον δήμο μας και σε όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει προ πολλού την κόκκινη γραμμή του δημόσιου κινδύνου και κινείται εκτός ορίων. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες επικίνδυνων περιστατικών βίας, κλοπών και ένοπλων ληστειών, που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας.

»Υποστηρίζοντας με σθένος ότι η τραγική αυτή εικόνα δεν πρόκειται να αλλάξει εάν το Α.Τ. και Τ.Α. του δήμου μας δεν ενισχυθούν άμεσα με μάχιμο αστυνομικό δυναμικό και επαρκές εξοπλισμό, δεχθήκαμε άπειρες ‘‘επιθέσεις’’ που επιλεκτικά εστίαζαν στην κατάργηση του Α.Τ. Νεάπολης και στην ύπαρξη μιας μόνο δομής στον δήμο μας, και η οποία φιλοξενείται σε παντελώς ακατάλληλο κτίριο, γεγονός που δεν σταματήσαμε να καταγγέλλουμε.


»Η επαρκής αστυνόμευση για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους, όπως και της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, δεν εξαρτάται από τα κτίρια αλλά από το μάχιμο δυναμικό που τα στελεχώνουν! Για αυτό και ζητούσαμε με κάθε δημόσια παρέμβασή μας την άμεση ενίσχυσή τους είτε με νέες τοποθετήσεις είτε με την κατάργηση των αποσπάσεων σε αλλότριες υπηρεσίες.


»Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ), μετά τη συνάντηση του προεδρείου της με τη νέα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στην Θεσσαλονίκη, ήρθαν να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς μας όταν μιλούσαμε για πλήρη αποδυνάμωση των Τμημάτων. Σύμφωνα με αυτά, οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις της Διεύθυνσης Αστυνομίας είναι 1.719 στο σύνολό τους και ο πραγματικός αριθμός υπηρετούντων είναι μόλις 1.198 αστυνομικοί! Το Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης-Συκεών έπρεπε να διαθέτει 61 αστυνομικούς αλλά λειτουργεί μόνο με 31, δηλαδή με μειωμένη δύναμη κατά 50%! Και από αυτούς τους 31, αρκετοί καθημερινά δεν είναι στη διάθεση του Α.Τ. λόγω διάθεσής τους σε άλλες Υπηρεσίες, λόγω ασθενείας, λόγω ρεπό, κ.λπ., Τραγικό αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τις περισσότερες ημέρες του μήνα το πραγματικά διαθέσιμο προσωπικό μετά βίας να επαρκεί για την κάλυψη των εσωτερικών υπηρεσιών (φύλαξη, Αξιωματικός Υπηρεσίας, έκδοση ταυτοτήτων, διοικητική γραμματειακή υποστήριξη, κ.λπ.).


»Πώς μπορεί, λοιπόν, να υπάρχει η αναγκαία και απαιτούμενη αστυνόμευση στον δήμο μας εάν δεν υπάρξει άμεσα ενίσχυση των Τμημάτων με το απαιτούμενο στελεχιακό δυναμικό και εξοπλισμό;


»Από το αποτέλεσμα κρίνεται ότι οι έχοντες την ευθύνη της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. δεν συγκινούνται ιδιαίτερα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του εναπομείναντος στελεχιακού δυναμικού των Τμημάτων του δήμου μας, η εγκληματικότητα είναι ανεξέλεγκτη και τα κακοποιά στοιχεία συνεχίζουν να δρουν ανεμπόδιστα και πλήρως αποθρασυνόμενα σε ένα περιβάλλον χωρίς τη στοιχειώδη και ελάχιστα απαιτούμενη προληπτική αστυνόμευση.


»Επιτέλους, η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ας συνειδητοποιήσουν την τραγικότητα της κατάστασης και ας προχωρήσουν άμεσα στην ενίσχυση των Τμημάτων με νέους αστυνομικούς. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος αναμονής…».