Διευρύνεται ο κοινωνικός διάλογος για το αστικό περιβάλλον και τους χώρους πρασίνου

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Διευρύνεται ο κοινωνικός διάλογος για το αστικό περιβάλλον και τους χώρους πρασίνου

27 Μαΐου 2022

Διευρύνεται ο κοινωνικός διάλογος για το αστικό περιβάλλον και τους χώρους πρασίνου

Πολύωρη τηλεδιαβούλευση στον δήμο Νεάπολης-Συκεών για το σχέδιο «Νέα Πόλη»

♦ Παράταση έως τις 30 Ιουνίου στον διαγωνισμό για το «Ομορφότερο πράσινο μπαλκόνι, ταράτσα, προκήπιο ♦ Ηλεκτρονική έρευνα για το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας

Την αύξηση του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου και πρασίνου ανέδειξαν ως ανάγκη μείζονος σημασίας οι εκατοντάδες πολίτες που συμμετείχαν στη διαδικασία της διαβούλευσης που οργάνωσε μέσω τηλεδιάσκεψης ο δήμος Νεάπολης-Συκεών για δυο μεγάλης κλίμακας προωθούμενα έργα, όπως είναι η ανάπλαση του Δημοτικού Άλσους Συκεών (Δενδροφυτεία) και της αναζωογόνησης μεγάλης περιοχής της Νεάπολης και των Συκεών, συνολικής έκτασης 460 στρεμμάτων.


Μετά τη τηλεδιαβούλευση για τη Δενδροφυτεία, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.070 άτομα, πολλά από τα οποία κατέθεσαν ιδέες και προτάσεις, στο… μικροσκόπιο της κοινωνίας βρέθηκε προχθές, Τετάρτη 25 Μαΐου 2022, το προτεινόμενο σχέδιο «Νέα Πόλη», με περισσότερους από 890 πολίτες να συμμετέχουν στην πολύωρη διαδικασία, η οποία υποστηρίχθηκε από την ηλεκτρονική πλατφόρμα Novoville.


Όπως προέκυψε από τις δεκάδες παρεμβάσεις, η συνισταμένη όλων ήταν η βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος με περισσότερους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου, όπως επίσης και η βελτίωση της ασφαλούς κινητικότητας των πολιτών σε δρόμους και πεζοδρόμια.


Οι πολίτες και οι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων συμμετείχαν μέσα από τέσσερις ηλεκτρονικές-διαδικτυακές πύλες (Google Meet, σελίδα του δήμου Νεάπολης-Συκεών στο Facebook και το Κανάλι YouTube όπως και μέσω της ιστοσελίδα www.e-diavoulefsi.gr).


Στο… στούντιο της Νεάπολης θέση στο πάνελ είχαν πάρει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στέλιος Γκατζές, η αντιδήμαρχος Πρασίνου Παρή Γενίτσαρη, η πρόεδρος της Δ.Κ. Νεάπολης Χριστίνα Τερζή, η πολιτικός μηχανικός Ευγενία Τάκα, που παρουσίασε το αρχικό προτεινόμενο σχέδιο «Νέα Πόλη», η αρχιτέκτονας μηχανικός Όλγα Μάντζου, συνεργάτης της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης ΜΑΘ ΑΕ-ΑΟΤΑ, με την οποία συνεργάζεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ενώ την όλη διαδικασία θα συντονίζει η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Τσουκαλά.


«Ζητήματα άμεσης προτεραιότητας…»


«Αυτά τα ζητήματα του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου και πρασίνου είναι πλέον ζητήματα άμεσης προτεραιότητας που απασχολούν τη διοίκηση του δήμου μας και τις τεχνικές Υπηρεσίες, πάνω στα οποία τα άξια επιστημονικά μας στελέχη έχουν ενσκήψει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όλες οι παρατηρήσεις, οι προτάσεις και οι ιδέες των συμπολιτών μας θα ληφθούν σοβαρά υπόψη κατά την τελική εκπόνηση των μελετών. Η πεμπτουσία του κοινωνικού διαλόγου και της διαβούλευσης είναι η συμμετοχή και η ενεργοποίηση των πολιτών για τον από κοινού σχεδιασμό του μέλλοντος του δήμου μας με ορίζοντα τον μέλλον των νέων γενεών. Και η συμμετοχή των συμπολιτών αποδεικνύει την ουσιαστική συμβολή των τηλεδιαβουλεύσεων προς αυτή την κατεύθυνση, για την οποία θα επιμείνουμε και θα τη διευρύνουμε και με άλλες θεματικές ενότητες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, δίνοντας αναλυτικές απαντήσεις σε ερωτήματα που έθεταν οι πολίτες.


Ειδική πρόσκληση-προτροπή ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης απηύθυνε προς τους πολίτες προκειμένου να υποδείξουν χώρους και οικοδομικά τετράγωνα τα οποία ο δήμος θα μπορεί να εντάξει σε πρόγραμμα απαλλοτρίωσης για τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου ή πάρκων «τσέπης».


Έρευνα για το Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας


Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στέλιος Γκατζές, ανέδειξε επιπλέον τη δυνατότητα που έχουν επιπλέον οι πολίτες να συνδιαμορφώσουν το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική ηλεκτρονική έρευνα, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτήν με τη χρήση του συνδέσμου https://forms.gle/wiuXwEg59uGGLfns7, «αφιερώνοντας πέντε μόνο λεπτά από τον χρόνο τους».


Στόχος της νέας πρωτοβουλίας του δήμου είναι η επίτευξη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με επικαιροποιημένη και ποσοτικοποιημένη περιγραφή και ανάλυση των υφιστάμενων συνθηκών μετακίνησης και αξιολόγηση της επάρκειας προσφοράς υποδομών και υπηρεσιών.


Στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις του δήμου για τον πολλαπλασιασμό του πρασίνου με χιλιάδες φυτεύσεις νέων δένδρων, θάμνων και καλλωπιστικών φυτών αναφέρθηκε η αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος Παρή Γενίτσαρη, αναδεικνύοντας και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι πολίτες στη βελτίωση του μικροκλίματος. Μια τέτοια πρωτοβουλία, όπως είπε, ουσιαστική και συμβολική, είναι ο διαγωνισμός για το «Ομορφότερο πράσινο μπαλκόνι, ταράτσα και προκήπιο», ο οποίος παρατάθηκε έως την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν και δηλώσουν συμμετοχή.

Φωτογραφίες