«Ο βαθμός που μια κοινωνία φροντίζει για τους ανάπηρους συμπολίτες της αντανακλά και το επίπεδο του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ευημερίας της εκάστοτε χώρας»
Πίσω στα Νέα8 Ιουνίου 2022
Εισήγηση του δημάρχου Νεάπολης- Συκεών Σίμου Δανιηλίδη στο 1o Συνέδριο Ιατροδικαστικής-Ψυχιατροδικαστικής
Σίμος Δανιηλίδης: Έτοιμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση και για αυτό το μεγάλο στοίχημα
Tην αναγκαιότητα να θεσπιστούν νέες, σύγχρονες αντιλήψεις για την κοινωνική υποστήριξη και ένταξη των ατόμων με αναπηρία, καθώς και την θέληση αλλά και τη δυνατότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αναλάβει αυτή την ουσιαστική αρμοδιότητα, με την απαιτούμενη οικονομική υποστήριξη, επεσήμανε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και Πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε), Σίμος Δανιηλίδης, κατά την εισήγησή του με θέμα «Τοπικές Πολιτικές για την κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία -Υποστηριζόμενη Αυτόνομη Διαβίωση: Το παράδειγμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών», στο 1ο Συνέδριο Ιατροδικαστικής-Ψυχιατροδικαστικής. Αυτό διεξήχθη από τις 27 έως τις 29 Μαΐου 2022 στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή και τον εποικοδομητικό διάλογο διακεκριμένων επιστημόνων, ιατρών πολλών ειδικοτήτων, νομικών, δικαστικών λειτουργών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, Σωμάτων Ασφαλείας, κ.ά..
Εστιάζοντας στο παράδειγμα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ο δήμαρχος παρουσίασε το σύγχρονο πνεύμα των ολοκληρωμένων προγραμμάτων που υλοποιούνται στον δήμο για περισσότερα από 25 χρόνια, «με στόχο την παράλληλη και ολόπλευρη στήριξη των ίδιων των ανάπηρων ατόμων, των οικογενειών τους και του κοινωνικού περιβάλλοντος, για μία ισότιμη κοινωνική ένταξη, τα οποία περιλαμβάνουν δυο ΚΔΑΠ ΜΕΑ πλήρως στελεχωμένα με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και τρία διαμερίσματα υποστηριζόμενης διαβίωσης». Στα προγράμματα του δήμου συμμετέχουν συνολικά 100 άτομα με αναπηρίες, ενώ ιδιαίτερα ενεργή είναι η παρουσία και συμμετοχή των ωφελούμενων στα δρώμενα της τοπικής κοινότητας, μέσα από τη συστηματική τους συμμετοχή σε πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις.
Παράλληλα, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα χρηματοδότησης των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), τονίζοντας ότι «ενώ όλοι αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα αυτού του θεσμού για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία και την εξασφάλιση της δια βίου διαβίωσής τους μέσα στην κοινότητα, όπως έχουμε ήδη επισημάνει με σχετικές μας επιστολές προς το υπουργείο Εσωτερικών, η χρηματοδότηση που παρέχεται δεν εξασφαλίζει τη λειτουργία τους».
Όπως εξήγησε, «είναι εμφανές ότι η επιτυχής λειτουργία των ΣΥΔ απαιτεί μια συνολική τοπική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία, με πολλαπλές δράσεις οι οποίες θα λειτουργούν συμπληρωματικά και ολιστικά, η οποία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιπλέον, στις υπηρεσίες της Τ.Α. υπάρχει ευελιξία, άμεση ανταπόκριση σε κάθε νέο δεδομένο και επικαιροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών σύμφωνα με την εξέλιξη των συμμετεχόντων και ταυτόχρονα υπάρχει άμεσος έλεγχος από τους φορείς της τοπικής κοινωνίας και τους κοινωνικούς εταίρους».
Υπογραμμίζοντας ότι «ο βαθμός που μια κοινωνία φροντίζει για τους ανάπηρους συμπολίτες της αντανακλά και το επίπεδο του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ευημερίας της εκάστοτε χώρας», ο κ. Δανιηλίδης τόνισε ότι «σήμερα, το ζητούμενο είναι να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε δράσεις που εντάσσονται σε μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αποτελεσματική και αξιοπρεπή κοινωνική φροντίδα των ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις και την απαίτηση των καιρών».
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει ότι και θέλει και μπορεί να αναλάβει αυτό το στοίχημα. Σε όλα τα συνέδρια της ΚΕΔΕ έχουν διατυπωθεί αιτήματα σχετικά με την ανάληψη και την ουσιαστική άσκηση αρμοδιοτήτων για την κοινωνική υποστήριξη και ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία. Εκείνο που απαιτείται είναι η κατάλληλη κυβερνητική πολιτική βούληση και η απαιτούμενη υποστήριξη σε πόρους», ανέφερε μεταξύ άλλων ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.