Έκθεση έργων τέχνης ανήλικων και ενήλικων προσφύγων στο Μουσείο Προσφύγων Νεάπολης-Συκεών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Έκθεση έργων τέχνης ανήλικων και ενήλικων προσφύγων στο Μουσείο Προσφύγων Νεάπολης-Συκεών

10 Ιουνίου 2022

Έκθεση έργων τέχνης ανήλικων και ενήλικων προσφύγων στο Μουσείο Προσφύγων Νεάπολης-Συκεών

Από 13 έως 20 Ιουνίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιος Ημέρας και Εβδομάδας Προσφύγων

Στο Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση έργων τέχνης που έχουν δημιουργηθεί από ανήλικους και ενήλικους πρόσφυγες και προσφύγισσες διοργανώνει το SolidarityNow και φιλοξενεί το Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά του δήμου Νεάπολης-Συκεών, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων (20 Ιουνίου) και της Εβδομάδας Προσφύγων που ακολουθεί (Refugee Week, 20-26/6/2022).


Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, ποιήματα, κατασκευές και φωτογραφίες που έχουν δημιουργήσει οι ωφελούμενοι πρόσφυγες και προσφύγισσες του SolidarityNow στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας, σε Κέντρα Αλληλεγγύης, σε Κέντρα Μελέτης και Δημιουργικών Δραστηριοτήτων και σε εκπαιδευτικά κέντρα ένταξης της Βόρειας Ελλάδας (Καβάλα, Σέρρες, Δράμα, Βαγιοχώρι, Νέα Καβάλα, Θεσσαλονίκη), όπου υλοποιούνται τα προγράμματα «Όλα τα Παιδιά στην Εκπαίδευση» με την υποστήριξη και χρηματοδότηση της UNICEF & «HELIOS» σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τη χρηματοδότηση του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου.


Κάθε χρόνο το Refugee Week έχει και μια διαφορετική θεματική. Φέτος η θεματική είναι το «healing», η αμοιβαία φροντίδα και η ανθρώπινη ικανότητα για επανεκκίνηση σε όλους τους τομείς που μας επηρεάζουν. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, «στόχος είναι να αλλάξουμε το αφήγημα γύρω από τις προσφυγικές, και όχι μόνο, κοινότητες, να μοιραστούμε τις ιστορίες μας και να θεραπεύσουμε μαζί, συλλογικά τραύματα και προκλήσεις των σύγχρονων κοινωνιών. Η Τέχνη λειτουργεί πάντα ως μέσο έκφρασης, αλληλεπίδρασης και τελικά ως μέσο θεραπείας. Επιπλέον, αποτελεί βασικό εργαλείο επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης γύρω από κοινωνικοπολιτικά αλλά και προσωπικά ζητήματα και η Έκθεση στοχεύει ακριβώς σε αυτό».


Η Έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά, από τις 13 έως και τις 20 Ιουνίου, ενώ πρόσθετα θα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό επαγγελματιών φωτογράφων και προβολές οπτικοακουστικού υλικού. Επιπλέον, την τελευταία ημέρα της Έκθεσης, τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ολοκλήρωσή της με μουσικές εκδηλώσεις και εργαστήρια για παιδιά και όχι μόνο, από τις 5 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Φωτογραφίες