Η Μαριούπολη πριν και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Πίσω στα Νέα10 Ιουνίου 2022
Έκθεση φωτογραφίας για την πόλη-επίκεντρο των ομογενών στην Ουκρανία
♦ Εικόνες που σοκάρουν μετά την πολιορκία και την κατάληψή της ♦ Όμορφη και ακμάζουσα πόλη, τώρα ερείπια
Η απόλυτη αντίθεση. Μια πόλη ζωντανή τη μια στιγμή, ισοπεδωμένη την άλλη. Οι άνθρωποί της, ειρηνικοί και ακίνδυνοι. Την άλλη στιγμή, διωγμένοι ή νεκροί. Με μια λέξη… Μαριούπολη. Οι εικόνες μιας έκθεσης δυσκολεύονται να αποτυπώσουν το παράλογο και το δράμα των ανθρώπων.
«Από την πρώτη στιγμή, ο δήμος και οι πολίτες στάθηκαν δίπλα στον Ουκρανικό λαό. Οι ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν και στάλθηκαν ήταν εντυπωσιακές και η ανταπόκριση άμεση. Οι Έλληνες στην ιστορία τους πολλές φορές έζησαν τραγωδίες σαν και αυτές, κατανοούν καλύτερα από όλους τι σημαίνει η φρίκη του πολέμου και για αυτό δεν πρόκειται να αποδεχθούν αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. Πρόκειται για εισβολή, για κατοχή, για παραβίαση κάθε ανθρώπινου νόμου και κανόνα. Η Ρωσική κατοχή στην Ουκρανία, πόσο μάλλον σε περιοχές όπου το Ελληνικό στοιχείο υπάρχει εδώ και αιώνες, καταστρέφει και ισοπεδώνει τα πάντα. Και να μην ξεχνάει κανείς, ότι το ίδιο ακριβώς υφίσταται ο Ελληνισμός σήμερα και σε ένα άλλο μέτωπο. Μια χώρα-μέλος της ΕΕ, η Κύπρος, έχει το ένα τρίτο του εδάφους της υπό Τουρκική κατοχή μετά από εισβολή. Η διεθνής κοινότητα κάνει ότι δεν βλέπει το ψευδοκράτος, σαν να μην υπάρχει. Και ας μην ξεγελιέται κανείς. Το ίδιο ακριβώς κάνει και απέναντι στο δράμα που ζει ο λαός της Ουκρανίας. Μπορεί να στέλνει στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά κατά τα άλλα, περιορίζεται σε μέτρα και ποινές προς την Ρωσία, που δεν έχουν αποτέλεσμα. Μετά από ογδόντα χρόνια γίνεται πόλεμος στην Ευρώπη και η διεθνής κοινότητα δεν κάνει ότι μπορεί για να τον σταματήσει. Εμείς στηρίξαμε, στηρίζουμε και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για τους ομογενείς μας» είπε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.
«Το πιο ισχυρό συναίσθημα που μου δημιουργείται είναι βαθιά συγκίνηση. Βλέπω τις φωτογραφίες, θυμάμαι πως ήταν η Μαριούπολη και νιώθω βαθιά θλίψη βλέποντας σε τι έχει μετατραπεί. Εκφράζοντας όλων το συναίσθημα και γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά τι έχει κάνει η Θεσσαλονίκη για τους συμπολίτες μου, το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο. Αυτό που ξέρω είναι ότι όπως εσείς δεν ξεχνάτε, έτσι κι εμείς δεν θα ξεχάσουμε» είπε ο πρόεδρος της Ουκρανικής κοινότητας Θεσσαλονίκης Νικόλαος Κοσίτσκι.
«Δεδομένη η συμπαράσταση…»
Ο Πέτρος Λεκάκης, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, εκπροσώπησε τον δήμο Θεσσαλονίκης. «Η άμεση αντίδραση όλων στην πόλη ήταν η δημιουργία της επιτροπής υποστήριξης προς τον Ουκρανικό λαό. Θεωρώ πως δεν έχει σημασία τι έχουμε κάνει όλοι ως τώρα, σημασία έχει τι κάνουμε και τι θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Η συμπαράσταση όλων είναι δεδομένη, έχει γίνει στοχευμένη και όλων οι ενέργειες δεν αποσκοπούν σε τίποτα περισσότερο από το να στηριχθεί ο απλός κόσμος της περιοχής και της χώρας. Η Μαριούπολη έχει μετατραπεί σε ενός είδους σύμβολο, κυρίως διότι είναι ένα από τα κέντρα του ελληνισμού στη Μαύρη Θάλασσα. Μας αγγίζει ιδιαίτερα και η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί».
«Πολλά χρόνια πριν, ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν πολλά για να υποστηρίξουν το ομογενειακό στοιχείο στην περιοχή της Μαριούπολης. Οι προσπάθειες μας είχαν αποτέλεσμα αλλά απ’ ότι φαίνεται, θα χρειαστεί να ξαναγίνουν πολλά. Σε πολλές από τις φωτογραφίες βλέπω μέρη που έχω επισκεφθεί και τα θυμάμαι, δυσκολεύομαι να δεχτώ ότι είναι ερείπια. Όπως επίσης δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι η Μαριούπολη και οι ομογενείς μας, θα συνεχίσουν την πορεία τους υπό το Ρωσικό καθεστώς και όχι υπό την δημοκρατική Ουκρανία. Το ομογενειακό στοιχείο εκεί είναι κύτταρο ζωντανό και θα αναπτυχθεί πάλι. Αλλά μην πιστέψει κανείς ότι αν η εισβολή στην Ουκρανία φύγει από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, θα λυθεί το πρόβλημα» είπε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης.
Η έκθεση φωτογραφίας των Βασίλη Κουτρουμάνου και Σεργκέι Μακάροφ φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης Νεάπολης (Ελ. Βενιζέλου 125) ως τις 15 Ιουνίου και λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί ως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα ως τις 9 το βράδι.
Φωτογραφίες
Περισσότερες εικόνες