Ένας νέος θύλακας πρασίνου στα Πεύκα!

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Ένας νέος θύλακας πρασίνου στα Πεύκα!

27 Ιουνίου 2022

Ένας νέος θύλακας πρασίνου στα Πεύκα!

Εκατοντάδες φυτεύσεις δένδρων, θάμνων και καλλωπιστικών-αρωματικών φυτών στον περιβάλλοντα χώρο του 2ου Γυμνασίου Πεύκων που ετοιμάζεται να λειτουργήσει τη νέα σχολική περίοδο

♦ Επιθεώρηση εργασιών από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη ♦ Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το ομορφότερο πράσινο μπαλκόνι, ταράτσα και κήπο και δηλώσεις συμμετοχής έως τις 30 Ιουνίου

Μια όαση πρασίνου με επίκεντρο το σκανδιναβικού και κολεγιακού τύπου 2ου Γυμνασίου δημιουργείται στα Πεύκα, όπου το σχέδιο γενικευμένου πρασινισμού της περιοχής με τις φυτεύσεις εκατοντάδων δένδρων, θάμνων και καλλωπιστικών φυτών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.


Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου και του κλειστού Γυμναστηρίου, που πραγματοποιήθηκε έγκαιρα έτσι ώστε να λειτουργήσει τη νέα σχολική περίοδο 2022-2023, τα ειδικά τεχνικά συνεργεία του δήμου ολοκληρώνουν τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με τη δημιουργία πεζοδρόμων και κλιμάκων για την ασφαλή πρόσβαση σε αυτό, με ιδιαίτερη πρόνοια για τα άτομα με αναπηρία. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν οι υποδομές για τον πρασινισμό της περιοχής και πέριξ των εγκαταστάσεων του 2ου Γυμνασίου, όπου θα φυτευτούν συνολικά 655 αειθαλή δένδρα και 344 θάμνοι και καλλωπιστικά-αρωματικά φυτά.


Να σημειωθεί ότι ο αρχικός σχεδιασμός των φυτεύσεων ήταν περιορισμένος αναλογικά με την περιοχή (συνολικά 380 δένδρα και θάμνοι), για να επεκταθεί σε μεγάλη κλίμακα -και σχεδόν να διπλασιαστεί- μετά την επιμονή και τις εντολές του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, δημιουργώντας δεκάδες χώρους για εκατοντάδες φυτεύσεις δένδρων, θάμνων, αρωματικών λουλουδιών, κ.λπ..


«Η περιοχή του Βυζαντίου, όπου κατασκευάστηκε και θα λειτουργήσει το 2ο Γυμνάσιο Πεύκων, πολύ σύντομα θα είναι όχι μόνο μια περιοχή-θύλακας εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού και θύλακας πρασίνου με τις εκατοντάδες φυτεύσεις που έχουν προγραμματισθεί. Μάλιστα, η επιλογή είναι τέτοια που τα δένδρα θα είναι αειθαλή έτσι ώστε ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες η σχολική κοινότητα να μην στερείται του πρασίνου, ενώ περιμετρικά των εγκαταστάσεων θα προστατεύουν το έδαφος από τις διαβρώσεις λόγω των βροχοπτώσεων», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες, Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, τον χώρο και επιθεώρησε την πορεία των εργασιών.


Το σύγχρονο και βιοκλιματικό 12θέσιο 2ο Γυμνάσιο Πεύκων θα αποτελείται από κλειστό γυμναστήριο αγωνιστικών διαστάσεων, από αίθουσες ειδικών μαθημάτων, εργαστηρίων πληροφορικής, φυσικής, χημείας και ρομποτικής, μουσικής, θεάτρου, καλλιτεχνικών μαθημάτων και πολλαπλών χρήσεων. O συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 7.836.300 ευρώ και καλύπτεται εξ ολοκλήρου από πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, ενώ ο σχεδιασμός των φυτεύσεων εντάσσεται στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2022, και καλύπτεται από το δημοτικό ταμείο.


Διαγωνισμός για το ομορφότερο πράσινο μπαλκόνι, ταράτσα και κήπο


Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο 16ος Διαγωνισμός για το «Ομορφότερο Πράσινο Μπαλκόνι, Ταράτσα και Κήπο», που διοργανώνει το Τμήμα Περιβάλλοντος του δήμου Νεάπολης-Συκεών.


Στον διαγωνισμό, που αποτελεί ένα μεγάλο φιλοπεριβαλλοντικό θεσμό και επανέρχεται μετά από απουσία ετών, μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι δημότες και οι κάτοικοι στον δήμο υποβάλλοντας την αίτησή τους έως και την ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022.


«Επιδίωξή μας είναι να παροτρύνουμε και να πείσουμε χιλιάδες συμπολίτες μας, με τη συνδρομή και τη βοήθεια και του δήμου, να πρασινίσουν τις ταράτσες τους, τα σπίτια τους και τα προκήπιά τους. Τα λίγα αυτά τετραγωνικά μέτρα που θα προσθέσει η κάθε οικογένεια στον δικό της χώρο, αθροιζόμενα σε όλο το δήμο, μαζί με το δημοτικό δημόσιο χώρο πρασίνου, μπορούν να προσφέρουν επιπλέον χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής μας προς όφελος της ποιότητας ζωής των κατοίκων, με την αύξηση του πρασίνου και τον περιορισμό του φαινομένου των αιωρούμενων καρκινογόνων μικροσωματιδίων», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν «σ’ αυτή τη δυναμική πρωτοβουλία του δήμου για τη βελτίωση του μικροκλίματος».


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:


• στο email prasino2022@gmail.com δηλώνοντας τα στοιχεία της απαιτούμενης φόρμας (από την ιστοσελίδα του δήμου)

• τηλεφωνικά στα τηλέφωνα 2313 502274 – 2313 502221 από τις 8 π.μ. έως 2 μ.μ. τις εργάσιμες ημέρες

• συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας σε φόρμα και κατάθεσή της στο Δημαρχείο Νεάπολης-Συκεών και στα Δημοτικά Καταστήματα (Ελ. Βενιζέλου 125-Νεάπολη, Ειρήνης 19- Πεύκα, Ηπείρου 9–Άγιος Παύλος)

• κατεβάζοντας δωρεάν την εφαρμογή Novoville από το Google Play ή το App Store και επιλέγοντας το δήμο Νεάπολης-Συκεών. Στη συνέχεια:

-Πατούμε «Νέα Αναφορά»

-Δηλώνουμε στο χάρτη την τοποθεσία

-Επιλέγουμε την κατηγορία «Πράσινο μπαλκόνι-ταράτσα-κήπος»

-Ανεβάζουμε μία φωτογραφία από τα φυτά σας

Φωτογραφίες