Η έξυπνη πόλη στο προσκήνιο

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΝΕΑ

/

Η έξυπνη πόλη στο προσκήνιο

28 Ιουνίου 2022

Η έξυπνη πόλη στο προσκήνιο

Ανοιχτός διάλογος με στόχο το μέγιστο όφελος

♦ Οι ευκαιρίες της τεχνολογίας για την ποιότητα ζωής των πολιτών ♦ Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στο πρόγραμμα «Smart Cities»

Σε ανοιχτή διαβούλευση τέθηκε χθες η ένταξη του δήμου στο πρόγραμμα «Smart Cities», που πριμοδοτεί την αγορά και ενεργοποίηση εφαρμογών και προγραμμάτων, που στοχεύουν σε δύο κατευθύνσεις: στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς τον πολίτη και την ενίσχυση των δημοτικών υποδομών.


Η υλοποίηση της ανοιχτής διαβούλευσης με παρόντες αντιδημάρχους και τους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων είναι μια πρωτοβουλία του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη. Μπορεί να έχει άτυπο χαρακτήρα, αλλά είναι ως όργανο ευέλικτο και αποτελεσματικό. Εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων εξέφρασαν τις απόψεις τους αλλά και απορίες ως προς την επιλογή των εφαρμογών και την αξιοποίηση τους.


«Ο γνώμονας είναι ένας: ότι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώνουμε συνεχώς την ποιότητα ζωής των δημοτών, θα το κάνουμε. Οι υποδομές και οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν μπορεί να μένουν στάσιμες, οι ευκαιρίες δεν πρέπει να χάνονται κι εξάλλου, ζούμε στην κοινωνία της τεχνολογίας που προσφέρει πολλά. Ο δήμος συμμετέχει στο πρόγραμμα αλλά εμείς πρέπει να επιλέξουμε σωστά το τι θα αξιοποιήσουμε, για να μην χαθεί χρόνος και χρήματα» είπε ο Σίμος Δανιηλίδης.


Με βάση τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα Smart Cities και μερικές παραμέτρους αναμορφωμένες, βάσει του πληθυσμού του ο δήμος μπορεί να διεκδικήσει χρηματοδότηση ύψους 2.360.000 ευρώ. «Αυτό μας δίνει την ευχέρεια να κάνουμε ως 38 επιλογές προγραμμάτων και εφαρμογών, αρκεί βέβαια να ταιριάζουν στις ανάγκες του δήμου και των δημοτών. Το σκεπτικό επιλογής είναι κατά βάση απλό: οι επιλογές εξάγονται από τις ανάγκες των πολιτών, διότι σε αυτούς θα επιστρέψουν τα αποτελέσματα των επιλογών. Έχουμε ήδη κοινοποιήσει τη συμμετοχή μας και έχουμε δεχθεί προτάσεις από 17 εταιρείες για προγράμματα που μας ενδιαφέρουν. Το βέβαιο είναι ότι η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη μια και μπορεί να λήγει στις 31/12 το τρέχον ΕΣΠΑ, αλλά έχει προβλεφθεί η αυτούσια μεταφορά του στο επόμενο. Πολύ σημαντικό ρόλο στην επιλογή θα παίξει η πρόθεση τεχνικής υποστήριξης των εφαρμογών σε βάθος δεκαετίας» είπε ο Γιάννης Πολυχρονιάδης, προϊστάμενος του τμήματος προγραμματισμού του δήμου.

Φωτογραφίες