Όχι επανάληψη τραγικών λαθών

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

/

Όχι επανάληψη τραγικών λαθών

11 Αυγούστου 2013

Όχι επανάληψη τραγικών λαθών

Άρθρο στην εφημερίδα «Μακεδονία» (11/8/2013)

Όταν η ιστορία δεν διδάσκει κι επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα, τότε δυστυχώς, μιλάμε για χαμένες ευκαιρίες, χαμένο χρόνο και στραπατσαρισμένες ελπίδες…


Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, σε όλους τους τόνους επιμέναμε, ότι μπορούσαν να καλυφτούν όλες οι αιτήσεις για δωρεάν φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠμεΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», μεταφέροντας αναπορρόφητα και λιμνάζοντα κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, κάνοντας χρήση της ρήτρας ευελιξίας.


Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, όπως και υψηλόβαθμα στελέχη της κεντρικής διοίκησης, έσπευσαν, ως άλλες Κασσάνδρες, να προβάλουν ισχυρές αντιστάσεις αρνούμενοι να ακούσουν τη φωνή της Τ.Α., αρνούμενοι να παραδεχτούν ότι αυτό μπορούσε να συμβεί. Πιθανώς, γιατί δεν το σκέφτηκαν οι ίδιοι… Διαψεύστηκαν οικτρά, όπως αποδείχτηκε από την εξέλιξη των γεγονότων. Μόνο, που όταν ήρθε η πανηγυρική δικαίωσή μας με τη μεταφορά κονδυλίων ήταν ήδη πολύ αργά, καθώς δεκάδες χιλιάδες παιδιών έμειναν εκτός των δομών αυτών.


Φέτος, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, το έργο δείχνει να επαναλαμβάνεται, με τραγικές συνέπειες και πάλι για τις σκληρά δοκιμαζόμενες οικογένειες. Είναι περιττό να αναφερθούμε και να αναλύσουμε τη σπουδαία ωφελιμότητα του προγράμματος για τις εργαζόμενες μητέρες, που πρέπει πάση θυσία να διατηρήσουν τη θέση εργασίας, όπως και τις άνεργες, που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης αδυνατούν να διαθέσουν τα ελάχιστα για μια θέση σε παιδικό σταθμό. Την αναγκαιότητά του αποδεικνύει ο αριθμός των επιλέξιμων αιτήσεων, που στο τέλος θα αγγίξει τις 85.000 για την ένταξη παιδιών στις δομές.


Οι προσφερόμενες θέσεις μπορεί να έχουν ορισθεί στις 96.175 συνολικά, αλλά το διαθέσιμο ποσό των 150 εκατ. ευρώ επαρκεί μόνο για περίπου 60.000 θέσεις, απειλώντας και πάλι με αποκλεισμό δεκάδες χιλιάδες παιδιών… Οι θέσεις αυτές αντιστοιχούν σε 2.524 δομές, από τις οποίες το 71% ανήκουν σε δήμους που ενίσχυσαν τη συμμετοχή τους ως αποτέλεσμα συντονισμένων δράσεων των συλλογικών οργάνων της Τ.Α. (ΠΕΔ, κλπ.), διαψεύδοντας… άλλες Κασσάνδρες, που κατήγγειλαν δημάρχους για προσωπικό αγώνα.


Η λύση είναι μόνο μία: μεταφορά τουλάχιστον 60 έως 70 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠΑ στο ΕΚΤ, κάνοντας χρήση της ρήτρας ευελιξίας, εδώ και τώρα… Τα τραγικά -έως εγκληματικά- λάθη του παρελθόντος δεν μπορούν και δεν πρέπει να επαναληφθούν. Επιτέλους, κάποιοι ας εγκαταλείψουν τους μικροπολιτικούς εγωισμούς κι ας δουν την κοινωνία στα μάτια. Οφείλουν να προσφέρουν στις δοκιμαζόμενες οικογένειες την ελπίδα και το χαμόγελο…