Μαυραγορίτες και στον τουρισμό;

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

/

Μαυραγορίτες και στον τουρισμό;

26 Αυγούστου 2013

Μαυραγορίτες και στον τουρισμό;

Άρθρο στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» (26/8/2013)

Φτάσαμε στα μέσα Αυγούστου, για να πάρουν επιτέλους... φωτιά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. Για να κινητοποιηθούν και να εντυπωσιάσουν τηλεοπτικά με τις επιδρομές σε νυχτερινά καταστήματα, όπου ο νόμος της σιωπηλής συναίνεσης και της ένοχης συνενοχής καλά κρατούσε. Η πολιτεία μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακάλυψε έκπληκτη τη φοροκλοπή και τη φοροδιαφυγή των "κερασμάτων"! Ή την επί δεκαετίες πονηρή εμπλοκή παραγόντων πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων στη διοργάνωση αφορολόγητων συναυλιών. Ή την ύπαρξη εργαζομένων σε τουριστικά θέρετρα οι οποίοι δεν έχουν συμπεριληφθεί ποτέ σε καμία ασφαλιστική κατάσταση του ΙΚΑ! Οι εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου προκαλούν τουλάχιστον θυμηδία.


Τεράστια φοροκλοπή, φοροδιαφυγή και μαύρη εργασία... Παρακμιακή κατάσταση που προσβάλλει τη χώρα μας και τους νομοταγείς επιχειρηματίες και πολίτες. Το όργιο φοροκλοπής, φοροδιαφυγής και παραοικονομίας στους τουριστικούς προορισμούς απλά επιβεβαιώνεται ότι είναι πρωτοφανούς μεγέθους. Είναι το αρνητικό αποτέλεσμα χρόνιας πολιτικής αδυναμίας και δειλίας, επιλεκτικής φορολόγησης, ελεγκτικής αναποτελεσματικότητας, υπόγειων συμφωνιών, διαφθοράς... Δείχνει να είναι αυτό που οι αναλυτές και παρατηρητές ορίζουν ως το φαύλο κύκλο του μαύρου πολιτικού χρήματος.


Η μαύρη εργασία προτιμάται στα νησιά και τους άλλους τουριστικούς προορισμούς, ενώ πανελλαδικά με βάση τα επίσημα στοιχεία έχει αγγίξει το ασύλληπτο ποσοστό του 40%. Κι αυτό μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013! Σύγχρονοι μαυραγορίτες του τουρισμού επιμένουν να απομυζούν απεγνωσμένους εποχικούς εργαζόμενους. Την ίδια ώρα που η πελατεία τους υπερδιπλασιάζεται και η ζήτηση αυξάνεται έως και 120%, όχι μόνο δεν ενισχύουν, όπως οφείλουν κι όπως μπορούν να κάνουν, την απασχόληση, αλλά εκμεταλλεύονται προκλητικά τους ανασφάλιστους εργαζόμενους.


Και τι υποκρισία! Οι ίδιοι που θησαυρίζουν από την εκμετάλλευση της αδήλωτης εργασίας τολμούν να διαμαρτύρονται για τα άδεια ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών, για τα χρεοκοπημένα νοσοκομεία κ.λπ. Ως Μωραί Παρθένοι όλοι μαζί ρίχνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα πάνω από το ασάλευτο κορμί της εθνικής οικονομίας...


Η πολιτική θέση μιας σύγχρονης πολιτείας για την αποκατάσταση της νομιμότητας πρέπει να είναι σαφής, σταθερή και αταλάντευτη και να μην υπακούει σε επικοινωνιακές ανάγκες. Ενώ το σχέδιο "Άρτεμις", για παράδειγμα, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας ανακοινώθηκε τον Ιούνιο, η κυβέρνηση άρχισε το... κυνήγι μόλις τον Αύγουστο.


Ένα κράτος που θέλει να απολαμβάνει το σεβασμό των πολιτών και επισκεπτών του, που θέλει να επενδύει στον τουρισμό ως πηγή οικονομικής ανάκαμψης, απασχόλησης και ανάπτυξης, πρέπει να εργάζεται και να λειτουργεί σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μην περιορίζουν τους φορολογικούς ελέγχους και τις εργασιακές επιθεωρήσεις στον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, επιδιδόμενοι σε επικοινωνιακά τερτίπια. Οι πολίτες να αναλογιστούμε το μερίδιο της ευθύνης μας και να απαιτούμε την έκδοση αποδείξεων και παραστατικών.


Επίσης η διαμόρφωση φορολογικής συνείδησης και η εμπέδωση φορολογικής ισονομίας πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εδώ και τρεις δεκαετίες πρότασή μας για την ουσιαστική εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα από τη σύνδεση ενός ποσοστού του ΦΠΑ με τα έσοδα των δήμων, για να επιτευχθεί ταυτόχρονη εξυγίανση του φορολογικού συστήματος, να υπάρξει φορολογική δικαιοσύνη και να γίνει γενναία αύξηση των εσόδων της αυτοδιοίκησης και του κράτους. Η μνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να αναβάλλει... συναυλίες για τεχνικούς λόγους ούτε να δίνει αυτόγραφα αντί εισιτηρίων! Έχει μόνο μία υποχρέωση. Να εκριζώσει κάθε ίχνος καρκινώματος που απειλεί την ανάκαμψη και το μέλλον της...