Τοπική Αυτοδιοίκηση χρήσιμη για την ανάπτυξη
Πίσω στα Νέα9 Σεπτεμβρίου 2013
Άρθρο στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» (8/9/2013)
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ουσιαστικά η μόνη που διαθέτει την ικανότητα να αποτελέσει εφαλτήριο διεξόδου»
Πουθενά στον κόσμο σε περιόδους κρίσης δεν γίνονται περικοπές σε πόρους και αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αντιθέτως. Οι αντίστοιχοι δήμοι ενισχύονται και υποστηρίζονται, ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες και τη χώρα τους.
Το στρεβλό αυτό μοντέλο σταδιακού αφανισμού της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αποτυχημένο, επικίνδυνο και πρέπει να σταματήσει εδώ! Η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει την αντίληψη που απορρέει από τις μνημονιακές εντολές.
Ο στόχος της ανάπτυξης και της εδραίωσης ενός κοινωνικού κράτους, τον οποίο προβάλλει η κεντρική διοίκηση ως επιχείρημα-δικαιολογία για κάθε άλμα οπισθοδρόμησης που έχει κάνει, δεν θα μπορέσει ποτέ να επιτευχθεί με μία Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδεκατισμένη, πληγωμένη, απομονωμένη, αδύναμη.
Στην εθνική προσπάθεια να ανακάμψει η χώρα μας, δημιουργώντας παράλληλα τις αναγκαίες προϋποθέσεις ανάπτυξης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ουσιαστικά η μόνη που διαθέτει την ικανότητα να αποτελέσει εφαλτήριο διεξόδου. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Με την εμπειρία, τη διάθεση και τις καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες της, είναι η μόνη προοπτική για παρεμβάσεις στην οικονομία και την κοινωνία, που να συνθέτουν ένα αναπτυξιακό σκηνικό στο άμεσο μέλλον.
• Βελτίωση της διαχειριστικής ικανότητας της δημόσιας διοίκησης
• Καλύτερη οργάνωση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο
• Διαφάνεια, ορθολογική και χρηστή διαχείριση
• Διεκδίκηση και αξιοποίηση πηγών ευρωπαϊκής χρηματοδότησης
• Ενίσχυση βιώσιμων κλάδων της τοπικής, περιφερειακής και εθνικής οικονομίας
• Σύγχρονες δράσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας
• Αξιοποίηση πλουτοπαραγωγικών πηγών με σεβασμό στο περιβάλλον
• Νέο παραγωγικό μοντέλο αγροτικής πολιτικής
• Ενίσχυση της παραγωγικότητας και του τεχνολογικού δυναμικού
• Κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής
• Επενδύσεις που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση και δημιουργούν θέσεις εργασίας
• Διασφάλιση της Βιωσιμότητας κοινωνικών δομών και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και πρόνοιας, της εκπαίδευσης και της πολιτιστικής ανάπτυξης
• Διαμόρφωση πολιτικών εξωστρέφειας που ενισχύουν τη θέση μας στο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον.
Ολα τα παραπάνω, με την προϋπόθεση ρηξικέλευθων διοικητικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων που θα επιφέρουν αναδιάρθρωση κι ευελιξία στην κρατική μηχανή, αποτελούν υλοποιήσιμες προτάσεις για την ανάπτυξη των κοινωνιών, για να ξεπεραστεί η αδυσώπητη κρίση. Ειδικά στις περιφέρειες, όπου πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα αποθέματα της δυναμικής τους.
Πρωταγωνιστικό ρόλο μπορεί να παίξει και ο εθνικός εκθεσιακός φορέας, με τη ΔΕΘ να δίνει τον τόνο, ως βραχίονας ανάπτυξης, προβάλλοντας κι αναδεικνύοντας κάθε δημιουργική πρωτοβουλία, μέσα σε ένα ενισχυμένο και εκσυγχρονισμένο πλαίσιο λειτουργίας.
Ειδικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου είναι γνωστές οι μεγάλες αναπτυξιακές ανάγκες, αφού είναι από τις πρώτες με τους υψηλότερους δείκτες ανεργίας, με ανοιχτά περιβαλλοντικά ζητήματα, με καίρια αγροτικά προβλήματα που επιβάλλουν αναδιάρθρωση κλάδων παραγωγής, με την επείγουσα αναγκαιότητα ενίσχυσης καίριων τομέων όπως του τουρισμού και της κτηνοτροφίας, με ελλιπείς ή ανύπαρκτες βασικές υποδομές, και δυστυχώς πολλά ακόμη...
Αλλά, όλα αυτά προαπαιτούν μια ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε ζωντανές και παλλόμενες περιφέρειες. Ολα αυτά δεν μπορούν να γίνουν με λουκέτα στους δήμους.
Οι εμπνευστές στείρων πολιπκών ας πάψουν πια να αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, αρνούμενοι πεισματικά να αποδεχθούν τις λειτουργικές και αποδοτικές, θετικές λύσεις που προτείνουμε. Ας κατανοήσουν κι ας αποδεχθούν ότι μόνον οι δήμοι με ουσιαστική εμπλοκή, λόγο και ρόλο, μπορούν να εγγυηθούν την τοπική ανάπτυξη, την κοινωνική αλληλεγγύη και την ανάκαμψη, στη Βάση μιας πραγματικής εθνικής συνεννόησης.