Διαρκής ανανέωση, αναβάθμιση και εμπλουτισμός...
Πίσω στα Νέα15 Σεπτεμβρίου 2014
Άρθρο στην εφημερίδα «Karfitsa» με αφορμή την 79η ΔΕΘ
«Θα δώσει άλλη ώθηση και δυναμική στη ΔΕΘ η μεταφορά της εκτός της πόλης της Θεσσαλονίκης»
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ένας ιστορικός θεσμός της πόλης μας, η οποία, από την καθιέρωσή της έως και σήμερα διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στην πολιτική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, που είναι η έδρα της, αλλά για όλη την ευρύτερη περιοχή της Boρειας Ελλάδας και το σύνολο της χώρας.
Αναγνωρίζοντας τη διαχρονική προσφορά της, δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε παρά μόνο με σεβασμό απέναντι σε έναν τέτοιο θεσμό. Είναι ένας θεσμός, ένας πολυεπίπεδος κύκλος εκδηλώσεων και δράσεων, που οι πάντες οφείλουμε κατ' αρχήν να σεβαστούμε. Χωρίς να αγνοούνται ή να παραγνωρίζονται βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα κι ελευθερίες, κοινωνικοί, επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί φορείες, αλλά και ως μεμονωμένοι πολίτες, οφείλουμε να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει βλαπτικές, απαξιωτικές ή δυσφημιστικές παρενέργειες.
Πρωτίστως, όμως, τον απαιτούμενο σεβασμό οφείλει να επιδείξει το σύνολο του πολιτικού συστήματος, με την κύρια ευθύνη να βαρύνει την κυβέρνηση, και η οποία είναι αυτή που δίνει τον τόνο και προδιαγράφει τις εξελίξεις.
Μόνιμη και σταθερή ευθύνη κι αποστολή όλων όσοι έχουν την ευθύνη του μεγάλου και καταξιωμένου εκθεσιακού φορέα και θεσμού, είναι να δημιουργούν και να ανανεώνουν τις συνθήκες αναβάθμισής του, εμπλουτισμού και εκσυγχρονισμού του. Πρέπει κάθε φορά να ανακαλύπτονται νέα μοντέλα που θα συμβαδίζουν με το πνεύμα των εποχών και τις εξελίξεις, έτσι ώστε η ΔΕΘ να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύνθετες απαιτήσεις των καιρών.
Πρέπει να μπορεί να είναι ένα διαρκές εφαλτήριο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, συνδυάζοντας τις τεχνολογικές-οικονομικές εξελίξεις και προκλήσεις με τις κοινωνικές αναζητήσεις για έκφραση, δημιουργία και πολιτισμό. Πρέπει και μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της περιοχής και της χώρας προβάλλοντας την παραγωγική της δυναμική, να αποτελέσει πεδίο σύναψης μεγάλων εμπορικών συμφωνιών, να υποστηρίξει τις παραγωγικές διαδικασίες και να τις προσανατολίσει εξαγωγικά.
Αυτό, όμως, που θα δώσει άλλη ώθηση και δυναμική στη ΔΕΘ είναι η μεταφορά της εκτός της πόλης της Θεσσαλονίκης, υλοποιώντας την απόφαση της χωροθέτησής της στα όρια της Σίνδου.
Έτσι επιτυγχάνονται νέες δυνατότητες ουσιαστικής και λειτουργικής αναβάθμισής της, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύνθετες απαιτήσεις των καιρών, να αναδεικνύει, να προβάλλει και να δείχνει το δρόμο του μέλλοντος. Κι αν αυτό συναντηθεί με τη δημιουργία ενός δικτύου συνδυασμένων μεταφορών και μετακίνησης των πολιτών κι εμπορευμάτων (μετρό, περιαστικός και προαστιακός σιδηρόδρομος) τότε η συμβολή της στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής θα είναι πολλαπλάσια.
Στο πλαίσιο αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που πάντα είναι παρούσα μέσα από τους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΘ, παραμένει ένας αξιόπιστος αρωγός και εταίρος. Οι δήμοι συμμετέχουν σ' αυτό το γίγνεσθαι με ιδέες και προτάσεις, αλλά και με διεκδικήσεις, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.
Η ΔΕΘ είναι υπόθεση όλων, οι στόχοι και οι επιδιώξει είναι κοινοί, όπως κοινή είναι και η αγωνία για μεγαλύτερες επιτυχίες κι αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις. Και η όποια στασιμότητα τείνει ενίοτε να γίνει συστατικό στοιχείο, οφείλουμε να την καταπολεμούμε εν τη γενέσει της, συμμετέχοντας όλοι μαζί σε έναν ειλικρινή και φιλόδοξο διάλογο, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.