ΚΕΔΕ: Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά των δήμων

Πίσω στα Νέα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

/

ΚΕΔΕ: Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά των δήμων

5 Μαρτίου 2015

ΚΕΔΕ: Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά των δήμων

«Casus Belli» η παρακράτηση πόρων

Ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» και της δημοσιογράφου Φανής Σοβιτσλή

Σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η αυτοδιοίκηση δεν θα επιτρέψει να καλυφθούν από τα αποθεματικά των ΟΤΑ οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, έστειλαν χθες οι δήμαρχοι από την Ξάνθη, όπου συναντήθηκαν στο πλαίσιο ημερίδας για τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Διεμήνυσαν μάλιστα ότι σε διαφορετική περίπτωση αυτό θα σήμαινε «casus belli», καθώς, όπως είπαν χαρακτηριστικά, «η αυτοδιοίκηση δεν είναι η Φιλιππινέζα της εκάστοτε κυβέρνησης».


Σχολιάζοντας τις φήμες των τελευταίων ημερών ότι η κυβέρνηση πιθανώς να αναζητήσει μέρος των χρημάτων για την αποπληρωμή των δανειστών και από κονδύλια που προορίζονται για τη λειτουργία των δήμων, η ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος δήλωσε ότι η διαβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών πως δεν πρόκειται να αγγίξει τα αποθεματικά των δήμων, αλλά θα αναζητήσει από άλλες πηγές έσοδα για την πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων, είναι καταρχήν καθησυχαστική.


Όμως, όπως τόνισε ο πρόεδρος του οργάνου Γιώργος Πατούλης, «δεν εφησυχάζουμε, καθώς ήδη υπάρχει καθυστέρηση στην αποπληρωμή των τακτικών μας επιχορηγήσεων».


Γι’ αυτό ζήτησε από την κυβέρνηση να παράσχει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι δεν θα αναζητήσει από την τοπική αυτοδιοίκηση τους πόρους για να καλυφθούν οι οφειλές προς τους δανειστές και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της καταβάλλοντας άμεσα τη ΣΑΤΑ Φεβρουαρίου, ύψους 11,7 εκατ. ευρώ, αποδίδοντας τους παρακρατηθέντες πόρους Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ύψους 35,5 εκατ. ευρώ, και καταβάλλοντας χρηματοδότηση ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα προνοιακά επιδόματα. «Είναι καιρός να σταματήσει η τοπική αυτοδιοίκηση να αποτελεί τον φτωχό συγγενή της Ευρώπης. Δεν μπορεί να εξαρτάται από τις διαθέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης και να λειτουργεί ως η Φιλιππινέζα της εκάστοτε εξουσίας», σχολίασε δηκτικά ο κ. Πατούλης, ενώ αναφερόμενος στην κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ είπε ότι «δεν είναι ελεημοσύνη αλλά αναγκαία πολιτική πράξη».


«CASUS BELLI» Η ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΠΟΡΩΝ


Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας στην Ξάνθη, που οργάνωσε η ΚΕΔΕ στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου για το τακτικό συνέδριο στη Χαλκιδική τον Μάιο, οι δήμαρχοι τάχθηκαν ομόφωνα κατά της δέσμευσης πόρων από τους δήμους και δη των αποθεματικών τους, προκειμένου να καλυφθούν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες περικοπές πόρων στους ΟΤΑ. Όπως τονίστηκε, οι ΟΤΑ και το 2015 είναι αυτοί που σηκώνουν το κύριο βάρος της επίτευξης του εθνικού στόχου για δημιουργία δημοσιονομικού πλεονάσματος.


«Οποιαδήποτε απόπειρα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα αποθεματικά των δήμων θα είναι αιτία πολέμου με την αυτοδιοίκηση, η οποία είναι ο μοναδικός φορέας της κεντρικής κυβέρνησης που υπέστη περικοπές 65% των πόρων του», τόνισε από το βήμα της ημερίδας το μέλος του δ.σ. της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Υπογράμμισε ακόμη ότι μπορεί η κυβέρνηση να πήρε πίσω τα περί διάθεσης των αποθεματικών των δήμων, ωστόσο θα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι δεν σκοπεύει να βάλει χέρι στα χρήματα αυτά. «Τα χρήματα από τη ΣΑΤΑ, από τα παρακρατηθέντα, σε συνδυασμό με την τακτική επιχορήγηση του Μαρτίου που ανέρχεται σε 104 εκατομμύρια, θα εξασφαλίσουν την καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού των ΟΤΑ και την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους», επεσήμανε ο κ. Δανιηλίδης.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου υπέβαλε αίτημα στην κυβέρνηση με βάση το σύνταγμα και το άρθρο 259 του νόμου 3852/2010 να αποδοθούν πόροι (από ΦΠΑ, φόρο επιτηδεύματος φυσικών και νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ) στην τοπική αυτοδιοίκηση, που δυστυχώς, όπως είπε, για το 2015 περικόπηκαν αυθαίρετα κατά 55%. «Οι δήμοι έχουν ματώσει για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ζητήματος, έχοντας υποστεί μειώσεις που φτάνουν το 65%», υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου. Πρόσθεσε ακόμη πως η τοπική αυτοδιοίκηση σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί παρακράτηση πόρων με σκοπό η κυβέρνηση να κλείσει άλλες τρύπες.


Δήμαρχοι: «Ο ‘‘Καλλικράτης’’ δεν είναι μνημονιακό μέτρο»


Σημείο τριβής με την κυβέρνηση αποτελούν για τους δημάρχους και οι εξαγγελίες για την αναδιάρθρωση ή κατάργηση του «Καλλικράτη». Το θέμα τέθηκε στη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας στην Ξάνθη, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, σύμφωνα με τις οποίες σχεδιάζεται ένα νέο πλαίσιο για τον «Καλλικράτη», που περιλαμβάνει μέχρι και τη χωροθέτηση των δήμων.


Στο θέμα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει τη λαϊκή ρήση «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι» επειδή διαπιστώνει τις παθογένειες και αδυναμίες του σχεδίου. «Είναι καιρός να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας». «Ο ‘‘Καλλικράτης’’ δεν ήταν μνημονιακό μέτρο, αλλά ο ώριμος καρπός από μια διαβούλευση της τοπικής αυτοδιοίκησης που κράτησε δέκα χρόνια», τόνισε και πρόσθεσε ότι «λένε χονδροειδέστατα ψέματα όσοι θέλουν να βαφτίσουν τον ‘‘Καλλικράτη’’ μνημονιακό μέτρο».