PITCH "a model for gender-sensitive intergration strategies based on Personalised, partIcipaTory, loCal, and multistakeHolder approaches”

Πίσω στα Έργα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΕΡΓΑ

/

PITCH "a model for gender-sensitive intergration strategies based on Personalised, partIcipaTory, loCal, and multistakeHolder approaches”

14 Οκτωβρίου 2022

PITCH

"Ένα μοντέλο για στρατηγικές ένταξης με ευαισθησία ως προς το φύλο που βασίζεται σε εξατομικευμένες, συμμετοχικές, τοπικές και πολλαπλές προσεγγίσεις"

Το έργο PITCH "a model for gender-sensitive intergration strategies based on Personalised, partIcipaTory, loCal, and multistakeHolder approaches - ένα μοντέλο για στρατηγικές ένταξης με ευαισθησία ως προς το φύλο, βασισμένο σε εξατομικευμένες, συμμετοχικές και πολυμερείς προσεγγίσεις", είναι ένα τριετές έργο το οποίο στοχεύει στη δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού πλαισίου για τη στήριξη του σχεδιασμού και της εφαρμογής τοπικών στρατηγικών ένταξης που απευθύνονται σε γυναίκες μετανάστριες με βάση μια εξατομικευμένη, συμμετοχική και πολυμετοχική προσέγγιση. Το εταιρικό σχήμα απαρτίζεται από τους ακόλουθους φορείς: Δήμο Νεάπολης-Συκεών - Ελλάδα, ΜΚΟ Symplexis - Ελλάδα, Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας (CSI) - Κύπρος, Ένωση Πόλεων της Βαλτικής (UBC) - Πολωνία, Ομάδα Ανάπτυξης Διαφορετικότητας (DDG) - Λιθουανία, Επιστημονικό & Ερευνητικό Κέντρο Koper (ZRS) - Σλοβενία, SwIdeas AB - Σουηδία, Δήμο Ύψωνα - Κύπρος και International Consulting & Mobility Agency (INCOMA) - Ισπανία.

Ο σκοπός του έργου θα επιτευχθεί με τον συν-σχεδιασμό ενός μοντέλου, το οποίο θα μεταφραστεί σε 7 τοπικές στρατηγικές και θα εφαρμοστεί στην πράξη με μετανάστριες στην Ιταλία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Λιθουανία και τη Σουηδία. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα:

- Ενισχυμένη κοινωνικοοικονομική ένταξη των μεταναστριών και αυξημένη αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών και της κοινωνίας υποδοχής

- Ένα νέο μοντέλο για στρατηγικές ένταξης που μπορεί να προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες των διαφόρων τοπικών συνθηκών 

- Βιώσιμες συνεργασίες και αυξημένη ετοιμότητα οργανώσεων, ιδρυμάτων και αρμόδιων φορέων στην αντιμετώπιση ζητημάτων που άπτονται το ζήτημα ένταξης των γυναικών μεταναστριών.

Στο έργο αυτό εμπλέκονται άμεσα 210 μετανάστριες (30 σε κάθε χώρα εταίρο) και το προσωπικό 5 δήμων, 7 τοπικών ερευνητικών/μη κυβερνητικών οργανώσεων και ένα ευρύ δίκτυο πόλεων της περιοχής της Βαλτικής Θάλασσας. Καθ' όλη τη διάρκεια της υλοποίησής του, το PITCH θα εμπλέκει κοινωνικούς φορείς, φορείς χάραξης πολιτικής, καθώς και ιδιωτικές, πολιτικές και δημόσιες οντότητες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ένταξης, καθώς και το ευρύτερο κοινό.  Μακροπρόθεσμα, η υιοθέτηση του μοντέλου PITCH αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της κοινωνικοοικονομικής ένταξης των μεταναστριών στις εμπλεκόμενες χώρες.

Αυτό θα επιτευχθεί:

- Προσφέροντας εξατομικευμένους χάρτες πορείας προς την ένταξη, οι οποίοι συνδυάζουν την επιμόρφωση, την ευαισθητοποίηση και τις κοινωνικές δραστηριότητες, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε γυναίκας, και καλύπτουν διάφορες πτυχές της διαδικασίας ένταξης, διευκολύνοντας την αυτονομία των γυναικών, την ενημέρωση σχετικά με τις υπάρχουσες υπηρεσίες και την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας.

- Μέσω κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπου θα προσφέρεται στις μετανάστριες ένας ασφαλής χώρος αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινότητα, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση του ανήκειν στην κοινωνία υποδοχής και επιφέροντας αλυσιδωτές επιπτώσεις σε άλλες μετανάστριες, οι οποίες δεν συμμετέχουν άμεσα στο έργο.

- Μέσω της σύμπραξης του έργου με πολλούς εμπλεκόμενους φορείς που περιλαμβάνει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών/ερευνητικές οργανώσεις και δήμους, μέσω των οποίων το PITCH θα διευκολύνει τη βιωσιμότητα των τοπικών στρατηγικών και την ενσωμάτωση του μοντέλου στους αρμόδιους φορείς χάραξης πολιτικής και σε τοπικούς φορείς που συμμετέχουν στις διαδικασίες ένταξης.

- Μέσω της διακρατικής μάθησης μεταξύ ομοτίμων και της ανταλλαγής πρακτικών μεταξύ οργανώσεων και δήμων που θα ευνοήσει την ανταλλαγή νέων ιδεών σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των ζητημάτων ένταξης, εμπνέοντας μελλοντικές στρατηγικές στις εμπλεκόμενες χώρες και πέραν αυτών.




The European Commission's support for the production of this publication does not constitute an endorsement of the contents, which reflect the views only of the authors, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein. Project Number: 101038534.