«Ελληνοτουρκικά και Νικόλαος Πλαστήρας: ‘‘Ο Μαύρος Καβαλάρης’’»

Πίσω στην Ατζέντα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΑΤΖΕΝΤΑ

/

«Ελληνοτουρκικά και Νικόλαος Πλαστήρας: ‘‘Ο Μαύρος Καβαλάρης’’»

Πότε: 22/03/2023

Πού: Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών

«Ελληνοτουρκικά και Νικόλαος Πλαστήρας: ‘‘Ο Μαύρος Καβαλάρης’’»

Πώς συνδέεται ο στρατηγός Νικόλαος Πλαστήρας, ο «Μαύρος Καβαλάρης» των Βαλκανικών Αγώνων και της Μικρασιατικής Εκστρατείας, με τη σύγχρονη ιστορία της χώρας, και ιδιαίτερα με τις γεωπολιτικές συνθήκες της σήμερον και τα Ελληνοτουρκικά; Την απάντηση αναμένεται να δώσει ο επίτιμος Αρχηγός του Γ.Ε.Σ., και πρώην υπ. Εθνικής Άμυνας, Φραγκούλης Φράγκος, που είναι ο τελευταίος εισηγητής-ομιλητής στο Λαϊκό Επιμορφωτικό Πανεπιστήμιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που φέτος αφιερώθηκε στη «Γεωπολιτική της Ελλάδας και του Ελληνικού Χώρου».


Ο στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος θα μιλήσει την Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023, στις 6 μ.μ., στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών με θέμα «Ελληνοτουρκικά και Νικόλαος Πλαστήρας: ‘‘Ο Μαύρος Καβαλάρης’’».

  

Ο ομιλητής θα αναφερθεί αναλυτικά στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα που διέγραψε έντονη δράση σε κρίσιμες περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας του πρώτου μισού του 20ου αιώνα και έγινε γνωστός με το προσωνύμιο «Μαύρος Καβαλάρης».


Σύμφωνα με τον ομιλητή, «ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο Μαύρος Καβαλάρης του Μικρασιατικού Αγώνα, έχει εγγραφεί στην εθνική συνείδηση ως υπόδειγμα πατριωτισμού, αγωνιστικότητας και ανιδιοτέλειας και στην κοινή μνήμη των Ελλήνων ως υπόδειγμα δημόσιας ηθικής και αυτό είναι ίσως σημαντικότερο από οποιαδήποτε αναφορά στις λεπτομέρειες του πλούσιου βιογραφικού του, στρατιωτικού και πολιτικού, από οποιαδήποτε αναφορά σε έργα». «Τέτοια πρότυπα, όπως του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα, αποτελούν διαχρονικά οι αγωνιστές που συμμετείχαν και θυσιάστηκαν σε όλους τους πολέμους, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας στην τρισχιλιετή ιστορική πορεία του ελληνικού λαού, που με τις ηθικές αξίες και αρχές του πορεύεται σήμερα ο πολιτισμένος κόσμος», σημειώνει ο στρατηγός Φράγκος Φραγκούλης.


Υπεύθυνη του Λαϊκού Πανεπιστημίου του δήμου Νεάπολης Συκεών της ενότητας που ολοκληρώνεται με τη διάλεξη του κ. Φράγκου είναι η αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ) Ειρήνη Καγιαμπίνη ενώ την ενότητα επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

- Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

- Ώρα: 18:00

- Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών

- Είσοδος ελεύθερη για το κοινό