«Μικροελλαδισμός και ελληνική οικουμενικότητα 1922-2022. Ένας νέος ρόλος για την Ελλάδα»

Πίσω στην Ατζέντα
Αρχική

/

Ενημέρωση

/

ΑΤΖΕΝΤΑ

/

«Μικροελλαδισμός και ελληνική οικουμενικότητα 1922-2022. Ένας νέος ρόλος για την Ελλάδα»

Πότε: 6/02/2023

Ομιλία

Πού: Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών

«Μικροελλαδισμός και ελληνική οικουμενικότητα 1922-2022. Ένας νέος ρόλος για την Ελλάδα»

Μπορεί η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, μέσα από τα διδάγματα της εκατονταετούς ανάλυσης και μελέτης της, να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας Μεγάλης Ιδέας του Ελληνισμού;

Απαντήσεις στον παραπάνω προβληματισμό αναμένεται να δοθούν μέσα από τις διαλέξεις δυο διακεκριμένων προσωπικοτήτων, με τις οποίες συνεχίζεται το Λαϊκό Επιμορφωτικό Πανεπιστήμιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που φέτος είναι αφιερωμένο στη «Γεωπολιτική της Ελλάδας και του Ελληνικού Χώρου».

Ο πολιτικός αναλυτής και συγγραφέας Γιώργος Καραμπελιάς και ο ιστορικός και συγγραφέας Κώστας Χατζηαντωνίου, θα επιχειρήσουν να φωτίσουν σημαντικές πλευρές της ιστορίας μας και να αναπτύξουν τη δική τους οπτική για το μέλλον και τις προοπτικές της χώρας μας στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον στις 6 το απόγευμα στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών.

«Οι Έλληνες στο παρελθόν διέσωσαν και διαμόρφωσαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Σήμερα πάλι καλούνται να πραγματοποιήσουν έναν νέο άθλο: για να διασωθούν οι ίδιοι, είναι υποχρεωμένοι να αποτελέσουν και το προζύμι μιας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο Γιώργος Καραμπελιάς.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Χατζηαντωνίου αναμένεται να αναδείξει ότι «το 1922 ωστόσο δεν είναι μόνο τέλος», αλλά «είναι και απαρχή μιας τιτάνιας προσπάθειας επιβίωσης και αναδημιουργίας του νέου ελληνισμού στα κρατικά του πλέον όρια».

Προσκαλώντας τους δημότες αλλά και γενικότερα τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να δώσουν το «παρών» στη σημερινή ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα παρουσίαση ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης κάνει λόγο για τη σημασία που έχει η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση που καθιστά τους πολίτες ενεργούς και χρήσιμους.

Υπεύθυνη του ΛΕΠ του δήμου είναι η αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Υπηρεσιών Ειρήνη Καγιαμπίνη ενώ τον συγκεκριμένο κύκλο που βρίσκεται σε εξέλιξη επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης.


INFO:

-Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων)

-Ώρα έναρξης: 6 μ.μ.

-Είσοδος ελεύθερη για το κοινό